İlk adaylıkların öne çıktığı 95. Oscar Ödülleri için geri sayım başladı

Kah darılıp kah barıştığımız, yıllardır “ne seninle ne sensiz” tadında uzak mesafe ilişkisi (drama dalında adayız) yaşadığımız; çoğu zaman şatafatlı kırmızı halılarından gözümüzü alamayıp uğruna sabahladığımız Oscar Ödülleri için yine masa başındayız. Çünkü 12 Mart’ta gerçekleşecek olan 95. Akademi Ödülleri için kırmızı halılarda şöyle bir salınacak adaylar Riz Ahmed ve Allison Williams tarafından bugün açıklandı. Ödül dönemine şimdiden damgasını vuran Everything Everywhere All at Once 11 adaylıkla en çok adaylık alan film olurken onu dokuz adaylıkla Netflix’in Alman savaş filmi All Quiet on the Western Front izliyor. En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde yer alan (Paul Mescal!) tüm adaylar ise ilk kez Oscar adaylığı kazanırken; En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde de (Ana de Armas!) Cate Blanchett’ın başı çektiği heyecanlı bir yarış bizi bekliyor.

Yukarıda Oscar’larla olan ilişkimizin toksikliğinden dem vurmamız aslında boşa değil… Son yıllarda sadece Akademi değil diğer ödül mecralarıyla da aramıza daha çok mesafe koymamızın altında beyaz-hetero-erkek kombinasyonun can sıkan baskınlığından tutun törenlerde yaşanan utanç verici skandallara kadar (bkz: Will Smith’in ‘ne dedin sen’ tokatı) bir dolu sebep var. Zaten hatırlarsanız tam da bu sebeple Akademi üyeleri 2020 yılında “Academy Aperture 2025” başlığı altına topladıkları birtakım inisiyatifleri bizimle paylaşmışlardı. Ve böylelikle 2024 yılında çekilmiş filmlerden başlamak üzere kategorilerdeki temsiliyet sorunlarını çözeceklerine dair bize bir nevi söz vermişlerdi. Gerçi bu inisiyatifler bu amaca ne kadar hizmet eder, orası tartışılır tabii…  Neyse, biz temsiliyet sorununu çözmek için yayınladıkları bu kuralların bu seneki yapımlarda geçerli olmadığını hatırlatıp 95. Oscar Ödülleri hakkında konuşmaya başlayalım artık.

Okuma önerisi – Çeşitlilik hamleleri, sallanan itibarlar ve yeni kurallar: Oscar Ödülleri’nin kapsamlı temsiliyet çabası