
Brecht oynanıyorsa izlenir
Yazı: Nazlı Sönmez
Sindirilmiş, susturulmuş bir halk, patrona göre karar veren hakimler, tamamen ağzı bantlanmış medya, “Ay bu çocuk beni ihbar edecek” diye korkan anne babalar ve zalimliğin ulaşabileceği en yüksek nokta.
Hitler’in savaş öncesi korku saldığı Almanya’ya hoş geldiniz. Gerçi belki de bir yere gitmemişsinizdir.
III. Reich’ın Korku ve Sefaleti
Yazan: Bertolt Brecht
Çeviren: Yılmaz Onay
Yöneten: Yunus Emre Bozdoğan
Koreograf: Cihan Yöntem
Müzik: Oktay Köseoğlu
Dekor ve Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Oyuncular: Adem Mülazım, Ayşe Gülerman, Barış Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, İbrahim Ersoylu, Melisa İclal Gürmen, Mert Tiryaki, Mesut Özsoy, Oğulcan Arman Uslu, Oğuzhan Ayaz, Pınar Hande Kaplan, Zeynep Çelik Küreş
Bertolt Brecht’in yazdığı III. Reich Korku ve Sefaleti, Yunus Emre Bozdoğan yönetmenliğinde Bursa Belediyesi Kent Tiyatrosu tarafından sergileniyor. Parça parça korku saçan kesitlerden oluşan oyunu iki kere izledim. İkisinde de seyirci ayakta alkışladı. Brecht, korku ve sefaleti seyircinin anlayacağı kusursuz detaylarla yazmış, ama sahnedeki oyuncu kadrosu, dekor, ses, ışık ve müzikler Brecht’in anlatımdaki başarısını biraz daha yüceltiyor ve saygı duyuyor.
Brecht’in parça parça korku ve sefalet saçtığı, kesitlerden oluşan III. Reich’ın Korku ve Sefaleti, müthiş bir dekor tasarımıyla buluşuyor. Üçüncü günde izlediğim Brecht eserinin sergilenmesine hayran kaldım. Oyuncuların her hareketinden ne kadar disiplinle ve ne kadar çok çalıştıklarını görebilmek mümkün. Görkemli dekoru ve oyun içine serpiştirilmiş yenilikçi hareketler hem korkuyu derinden yaşamanıza hem de dönemin birçok farklı kesiminden davranış örneklerine bu şekilde şahit olmak oldukça heyecan vericiydi. Özellikle “Muhbir” ve “Tebeşir” sahneleri benim için en etkileyici derinliğe ve Brecht imzalarına sahip sahnelerdi.
Bursa kaçamağı yapmak için gerçekten aşırı geçerli bir sebep. Bir de İskender belki.