Hepsine hükmedecek ‘tek’ dizi geliyor!

Game of Thrones’u acısıyla tatlısıyla geride bıraktıktan sonra bilhassa Tolkien evrenine gönül verenler olarak nefeslerimizi tuttuk, Amazon’un beş sezonluk dev projesini heyecanla bekliyoruz. Şu ana kadar dizi ile alakalı bildiklerimiz kısıtlı olsa da bu yeni Lord of the Rings uyarlamasına dair bazı duyumlar ufaktan kulağımıza gelmeye başladı.

Tolkien’in yarattığı devasa külliyat içinde, dizinin hangi zaman dilimini konu alacağını hâlâ tam olarak bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, Amazon Prime’ın sosyal medya üzerinden paylaştığı büyük Orta Dünya haritası ve “İkinci Çağ’a hoş geldiniz!” mesajı.

Lord of the Rings

Morgoth and Fingolfin (First Age) – JMKilpatrick/Deviantart

Gelişmeleri ve seriyi uzaktan takip edenler için öncelike Tolkien evreninde çağların nasıl ayrıldığını hatırlayalım:

Sillmarilion’da anlatılan İlk Çağ, Orta Dünya’nın batısında, bir zamanlar Beleriand olarak adlandıran bölgenin; kötülüğün tanrısı, Sauron’un efendisi, Bauglir Morgoth (Karanlık Düşman)  ile Elf – insan ittifakı arasında gerçekleşen bir dizi efsanevi savaş sonrası sulara gömülmesiyle kapanıyor. Kötülükle olan mücadelede fedakarlıklarıyla Eru’nun (tek olan, yüce yaratıcı) izzet- i ikramına mazhar olan insan topluluğu, Dunedaîn, uzun bir ömür ve Orta Dünya’nın batısında onlar için denizden yükseltilen Nûmenor adasıyla ödüllendiriyorlar.

Lord of the Rings

Celebrimbor forges rings of power – Ted Nasmith (Second Age)

İşte şimdi İkinci Çağ’a hoş geldik! Aragorn’un büyük büyük dedeleri olan Nûmenor insanları, İkinci Çağ boyunca medeniyette bir marka olurken; Elfler de Orta Dünya’da yeni krallıklar kurdular. Nûmenorlu insanlar zamanla öyle  güçlendiler ki, o zamanlar Annatar (hediyeler veren) mahlasıyla ilim, irfan ve hidayet sahibi bir ermiş kılığında Elflerin arasında gezen ve onlara güç yüzüklerinin yapılışını öğreten Sauron’un karanlık yüreğini korku ve kıskançlıkla doldurdular. İkinci Çağ’da güç yüzükleri yapıldı. Sauron fitnesi ile Nûmenor halkını yok oluşa sürükledi. İkinci Çağ, Elfler ile insanlar arasında yapılan ‘son ittifağın’ Sauron’u malup edilişiyle son buldu. Anarion, Elendil, Gil-galad ve nice yiğitler İkinci Çağ’da ayrıldılar aramızdan. Huzuru ölümde bulsunlar!

At the Cracks of Doom, by Ted Nasmith

At the Crack of Doom – Ted Nasmith (Third Age)

Artık Üçüncü Çağ’dayız. Gandalf, Saruman, Radagast ve Mavi Büyücüler (Aratar ve Palando) Orta Dünya’ya ayak bastı. Üçüncü Çağ aslında çoğumuzun en çok aşina olduğu dönem. Yüzük Savaşları’nın yapıldığı Üçüncü Çağ da, Frodo ve Sam’in hobbit üstü gayretleriyle, Sauron’un Tek Yüzük ile birlikte yok edildiği gün sonra erdi. Dördüncü Çağ’da ise; Aragorn Elessar (elf taşı) ismiyle taç giydi. İnsanların çağı başladı. Son Elfler de Orta Dünya’yı kalplerimizi hüzne bulayarak terk ettiler.

Külliyatın detayları aslında öylesine derin ki, her bir olay için sayfalarca yazı yazılabilir. Detayların yoğunluğu, zaman aralığının genişliği ve aradaki boşluklar, bu yapımın tam olarak İkinci Çağ’ın hangi zaman dilimini konu alacağını tahmin etmemizi zorlaştırıyor. Zira İkinci Çağ 3441 yıl sürüyor!

Yapımın böyle geniş zaman aralığını, ölümsüz Elflerin etrafında kurgulanan bir hikaye ile kotarabileceğini düşünsem de, İkinci Çağ boyunca hikayede kalacak olan bazı boşlukları senaristlerin tamamlaması kaçınılmaz olacaktır. Bu noktada Orta Dünya’nın taşına toprağına kurban bizlerin uykularını kaçıran, nefesini darlayan bazı haberler aldık. Game of Thrones’un senaristlerinden Bryan Cogman’ın ve başarılı Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin hemen ardından çektiği Hobbit üçlemesiyle zirvede bırakamamış olan Peter Jackson’ın danışman olarak kadroya dahil olduğunu öğrendik.

Ne Hobbit filmindeki katliam niteliğindeki senaryo dokunuşları ile Peter Jackson, ne de Game of Thrones’un greyfurt gibi ağızda acı bir tat bırakan final sezonunun senaristlerinden Bryan Cogman bizlere  güven veriyor. Buna karşın projenin devasa bütçesi, yüreklerimize bir nebze de olsa su serpmeyi başarıyor. Bir milyar dolarlık bütçesiyle dizi, en pahalı televizyon yapımı olarak tarihe geçecek. Eru, verimli harcamayı nasip etsin!

Proje daha yolun çok başında. Tolkien’in mısralarında söylediği gibi: “Yol hiç bitmez, uzar gider başladığı kapıdan” Ekibin de yolu uzun. Biz ise bekliyoruz, Arwen’in Aragorn’u beklediği gibi!