“Tiyatro bir kez yaşanır”

İstanbul Tiyatro Festivali’nin şehrin kültürel ajandasındaki yeri büyük. Zira iki yılda bir gerçekleştiriliyor; yolunu gözleyenler çok.

Bu sene 22.’si düzenlenecek festival 17 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında, Türkiye ve yurtdışından 24 farklı tiyatro, dans ve performans topluluğunu ağırlayacak. Festival programında ayrıca okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de var.

Haliyle, festivalin programı oldukça yoğun ama biz dadanacaklarımızı çoktan seçtik bile:

Pixel-İstanbul-Tiyatro-Festivali

Pixel

Geçtiğimiz 20 yıl boyunca 1.5 milyon seyirciye ulaşan Pixel iki akşam üst üste, 3 Aralık ve 4 Aralık’ta Zorlu PSM’de sahnelenecek. Işık, dans, ses ve akrobasiyi harmanlayan bir proje olduğu söylenebilir ama kelimelerle tarif etmesi biraz zor aslında. Spotify’daki Pixel soundtrack’ini dinlerseniz, sadece müziğiyle bile başka alemlere gitmeye başlayabilirsiniz. 

Komik-Tiyatro-İstanbul-Tiyatro-Festivali

Komik Tiyatro

Sekiz yıl aradan sonra Piccolo Teatro, tekrar İstanbul’a geliyor. Goldoni’nin Komik Tiyatro’suna getirdikleri yeni yorumla sahnede olacaklar. Performans, 17 ve 18 Kasım’da gerçekleşecek. 18 Kasım’daki gösterimin ardından yönetmen ve oyuncuların katılımıyla bir de söyleşi gerçekleşecek. 

Hamlet-İstanbul-Tiyatro-Festivali

Hamlet

Kral Lear Hamlet / Collage

Çünkü hiçbir tiyatro festivali Shakespeare’siz olmaz ve “fazla Shakespeare” diye bir şey söz konusu değildir. Kral Lear, Oyun Atölyesi’nin bu seneki oyunu. Yaz aylarında henüz hazırlık aşamasındayken bile merak uyandırmıştı. Haluk Bilginer Shakespeare oynadığında kayıtsız kalmak tabii ki mümkün değil.

Hamlet ise Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın Moskovalı tiyatro topluluğu Theatre of Nations ile işbirliğinin bir ürünü. Dramatürji üzerine ciddi kafa yoran ve yenilikçi bir şeyler yapmak uğruna seyirciyi yormayan harika bir adaptasyon.

Gece-Sempozyumu-İstanbul-Tiyatro-Festivali

Gece Sempozyumu

Festivalde Flaman Seçkisi başlığı altında yer alan beş yapımdan bir tanesi. Proje kapsamında, Belçika’da yaşayan Türkiyeli sanatçıların Türkiye’ye dair konuları işledikleri performanslar buradaki seyirciyle buluşuyor. Gece Sempozyumu’nda da bir anne, üç oğlu ve ortada olmayan bir baba üzerinden anlatılan aile trajedisi, sahne yerleştirmesi ve kurgusuyla kaçırılmaması gereken bir performansa dönüşüyor. 

Zebercet-İstanbul-Tiyatro-Festivali

Zebercet & Gülünç Karanlık

Zebercet tek kişilik bir oyun ve bu tek kişilik performansında Halil Babür, Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli’ndeki karakteri Zebercet’e nefis bir yorum getiriyor.

Gülünç Karanlık ise Çağdaş Alman tiyatrosundan Wolfram Lotz’un yazdığı ve Nurkan Erpulat’ın yönettiği bir oyun. Joseph Condrad’ın Karanlığı Kalbi romanı ve Coppola’nın Apocalypse Now filminden esinlenmiş olduğunun ayrıca altını çizmek gerek.

Artık-Bir-Davan-Var-İstanbul-Tiyatro-Festivali

Artık Bir Davan Var

BGST’den yerli ve çağdaş bir Kafka yorumu… Kafka’nın Bay K’sının şiddet ve hukuksuzluk ortamındaki adalet arayışını son derece tanıdık durumlar içeren bir şekilde yeniden uyarladığı söylenebilir. Yönetmenler Cüneyt Yalaz ve İlker Yasin Keskin aynı zamanda oyuncu kadrosunda da yer alıyor. 

Dadanizm sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et