
Tiyatronun iyileştirici gücünü hatırlamak isteyenlere: Tiyatro Kooperatifi ile Yaz Buluşmaları Mavi Sahne’de
Caddebostan sahilinin tüm curcunasının ortasında bir amfi tiyatrodayız. Çok uzun zamandır hasret kaldığımız bir deneyim olan açık hava tiyatrosunu, şehrin içinde, serin bir yaz akşamında yaşamanın tadına varıyoruz. Bir yandan da hala birazdan bir tiyatro oyunu izleyeceğimize inanamıyoruz tabii. En son hangi oyunu gördüğümüzü hatırlamaya çalışıyoruz. Evet, zamanında yeterince tiyatroya gitmemişiz belki de. Bir yandan da dijital tiyatro versiyonlarının iyi ve kötü yönlerini kafamızda tartıyoruz. Derken sahnede müzik başlıyor ve ilk replikle birlikte canlı tiyatro deneyiminin bambaşka olduğunu hatırlıyoruz. Altkat Sanat Tiyatrosu tarafından şair Arkadaş Z. Özger’in şiirlerinden uyarlanan Sevdadır – Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası üç oyuncu ve üç müzisyenle, zamansız kaybettiğimiz şairin aklında bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Böyle dinamik bir performansı izlemek uzun bir süreden sonra çok iyi geliyor.
Pandeminin bizden aldığı gündelik keyiflerin yanı sıra bizi mahrum bıraktığı bir diğer şey de uzaklaşma hissi. Evlerimizde tıkılı kalmış, dışarı çıkamaz haldeyken kendimize ayrı bir gündem yaratmak da neredeyse imkansız olmuştu. Şimdilerde yavaş yavaş eski hayatımıza dönerken, bu uzaklaşabilme, bir süreliğine bambaşka dünyalara ışınlanabilme keyfini yeniden yaşar olduk. Caddebostan sahilinde amfi tiyatro alanında kurulan Anadolu Efes Mavi Sahne tam da bu uzaklaşma deneyimini vadediyor. Tiyatro Kooperatifi tarafından gerçekleştirilen Yaz Buluşmaları’na ev sahipliği yapan Mavi Sahne, 17-31 Ağustos tarihleri arasında her gün başka bir Tiyatro topluluğunun oyununu seyirciyle buluşturuyor. Bir yandan da oldukça zor bir dönem geçiren özel tiyatrolara destek olmayı amaçlıyor. Tiyatro severler ve tiyatrocular arasında bir dayanışma alanı da açan Anadolu Efes Mavi Sahne’ye ve Yaz Buluşmaları’na dadanıyoruz.

Arkadaş Z. Özger
Yaz Buluşmaları’nın açılışını 17 Ağustos akşamı Altkat Sanat Tiyatrosu’nun Sevdadır – Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası oyunu yaptı. Şair Arkadaş Z. Özger’in şiirlerinden uyarlanan oyun, topluma ve hayata karşı isyanını masum ve yer yer çocuksu bir bakışla ele alan şairin eserlerinin şiirlerini ilk kez bütünlüklü olarak sahneye taşıyor. Şiirleri yer yer dramatize eden Sevdadır – Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası, şiirin dinamikliğini keşfetmeyi amaçlayan bir şiir-performans olarak kendini tanımlıyor. Şiir kadar müzik ve danstan da yararlanan oyuncular Müge Saat, Esra Kucur ve Cemre Akkaya da şiirin kanlı canlı halini deneyimliyorlar. Tüm bu dinamikliğinin yanı sıra oyun, şairin trajik hayatına da bir saygı duruşunda bulunuyor.
1960’lı yıllarda şiir yazmaya başlayan ve 25 yaşında hayatını kaybeden Özger’in şiirleri hayatı boyunca dergilerde yayınlansa da, ancak ölümünden sonra bir kitapta toplanabilmiş. Oyuna da adını veren kitap Sevdadır, şairin tüm haksızlıklara dair iç hesaplaşmalarının yanı sıra umudunu ve derin yaşam arzusunu da içeriyor. Ölüm, yalnızlık ve cinsellik temalarında şiirler üreten Özger’in içinde hiç bitmek bilmeyen bir yaşam arzusu olduğunu değişime olan çabası ve umudundan anlıyoruz. Toplumla hep bir çatışma halinde olan Özger’in kısacık hayatına bunca büyük dize sığdırmış olması da inanılmaz tabii.
Özger’den ilhamla devam edersek, Tiyatro Kooperatifi ve Anadolu Efes ortaklığında gerçekleştirilen Yaz Buluşmaları’nın da umutlu ve bilinçli bir duruşu var. Tiyatro severler ve tiyatrolar arasında bir destek alanı açan buluşmalar, bu zor dönemi hep birlikte atlatırken sürdürülebilir ve eskisinden daha da güçlü bir tiyatro sektörü yaratmayı hedefliyor. Pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı kalan özel tiyatrolara katkıda bulunmak için gerçekleştirilen buluşmalar her gün farklı ve toplamda 15 tiyatro topluluğuna ve oyuna ev sahipliği yapıyor. Seyirciler de izlemek istedikleri oyuna bilet alırken farklı kategorilerdeki destek biletleriyle ekstra katkıda bulunabiliyorlar. Birbirimize ve dayanışmaya ne denli muhtaç olduğumuzu derinden hissettiğimiz bu zamanda tiyatro deneyimi yaşarken tiyatrolara katkıda bulunabilmek çok daha anlamlı.
Türkiye tiyatrosuna 29 yıldır kesintisiz katkıda bulunan Anadolu Efes; hem sahne bulmakta zorlanan genç tiyatrocular ve tiyatro topluluklarını desteklemek, hem de sanatseverlere uygun fiyatlı tiyatro deneyimi sunabilmek için 2018 yılında kurmuş Mavi Sahne’yi. İlk iki sezonunda 4000’i üniversite öğrencisi olmak üzere, binlerce tiyatro severi ağırlayan Mavi Sahne, tiyatroyu herkes için ulaşılabilir kılan bir oluşum olmuş. Tiyatro Kooperatifi ve Anadolu Efes’in yolları da ilk olarak pandemi sırasında tiyatrolarla dayanışma amacıyla kesişiyor. 2020 yılında Bizde Yerin Ayrı kampanyasıyla başlayan ortak destek, şimdilerde dayanışma alanını genişleterek Yaz Buluşmaları’yla devam ediyor.
17-31 Ağustos tarihlerinde Caddebostan Sahil Amfi Tiyatro’da sahnelenecek oyunları buradan da takip edebilirsiniz.