
Üç maddede dadandık: Babaannemin Masalı – Altıdan Sonra Tiyatro
Tiyatro tutkularının peşinde, sezonun öne çıkan tüm oyunlarını izleyen, inceleyen ve düşünceleri tiyatroya dadanan diğer herkesle paylaşmak için kaleme alan Bu Oyun Nasıldı ekibi üç maddede, Yiğit Sertdemir’in Babaannemin Masalı’nı anlatıyor.
Özet Geç: Son günlerini geçiren bir babaanne, onun psikolojik sorunlar yaşayan oğlu, engelli torunu ve bunların arasında sıkışıp kalmış, her şeyi idare etmeye çalışan diğer torunu. Üç kadın bir erkek, yaşanmışlıklar, çoğunlukla da bilinmezlikler.
Neden izlemeli: Altıdan Sonra Tiyatro’nun kurucularından Yiğit Sertdemir’in işlerini çok beğeniyor olmamız ve Masumiyet, Çoğunluk, Anayurdu gibi Türk sinemasının mihenk taşı filmlerinde hayranlık uyandırıcı performanslarına hayran olduğumuz Nihal Koldaş’ın yönetmen koltuğunda olması.
Nasıldı: Ölümü salondaki yatağında televizyon karşısında bekleyen yaşlı bir babaanne. Ölümden çok, sonrasında geride kalacak olanlara ne olacağını düşünen, bunu dert edinen bir figür. Otorite(r) olmazsa düzenin devam edemeyeceğini düşündüğünden sevgisini açıkça paylaşamayan bir büyük ebeveyn. Hem akıbetini bilmediğimiz anne figürünün hem de fiziksel olarak var olsa da ruhen orada olmayan baba figürünün yerini tutmaya çalışıyor uzandığı divanından.
Sema Çeyrekbaşı’nı yıllar sonra sahnede böyle bir rolde izlemek büyük keyif verdi. Devlet Tiyatrosu’nda Temiz Ev’deki performansı hâlâ aklımızda, ki bu oyunda da devleşiyor. Engelli torun rolünde ise Gamze Güzel, özellikle repliğinin olmadığı anlarda bile konsantrasyonunda herhangi bir düşüş yaşamaması ve sergilediği gerçekçi rolüyle gerçekten çok başarılı bir performans sergiledi. Baba rolü oyunda biraz sönük olduğundan da olabilir, Yaman Çeri’nin enerjisi bize biraz düşük geldi. Ece Yaşar ise oyunda babaanneden sonra belki de en ön plandaki karakter olmasına rağmen heyecanından mı yoksa o temsile özel bir performans düşüklüğünden mi bilemiyoruz ama yer yer inandırıcılıktan uzak kaldı.
Yazar ve özellikle yönetmen olarak hayran olduğumuz, bizim için duayen seviyesindeki Yiğit Sertdemir’den beklentimiz haliyle yüksek oluyor. Oyun boyunca “herhalde şimdi bir şey olacak” diye bekleyip durduk ama beklentimiz havada kaldı. Oyunun dramatik yapı (giriş, gelişme, tetikleyici olay, kriz, yalancı final vs.) olarak zayıf kaldığını düşündük. Alt metin olarak çok fazla bir şey söylemeyen/belki de bize hitap etmeyen (?) bir oyun olarak hafızalarımıza kazındı.
Tavsiye Puanımız: 5.4 / 10