Üç maddede dadandık: Zabel – BGST

Tiyatro tutkularının peşinde, sezonun öne çıkan tüm oyunlarını izleyen, inceleyen ve düşünceleri tiyatroya dadanan diğer herkesle paylaşmak için kaleme alan Bu Oyun Nasıldı ekibi birkaç maddede Dadanizm için, BGST’nin elinden çıkan Zabel oyununu anlatıyor.

Özet Geç: Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşamış Ermeni yazar, şair Zabel Yesayan’ın doğumundan ölümüne uzanan hayatını ve sürgünde yaşadıklarını anlatan bir oyun.

Neden izlemeli: BGST’nin elinden çıkmış, “kadın” odaklı bir oyun olduğu ve şu ana kadar -maalesef- hiç okuma fırsatı bulamadığımız Zabel Yesayan’ın yaşamına bir nevi sahnede tanıklık etmek için.

Nasıldı: BGST kendine has tarzı ile bu oyunda da farklılığını gösteriyor. Özellikle Zabel’in sorgulama sahnelerinde gerçekliği iliklerinize kadar hissederken, çocukluğuna/gençliğine ait bazı sahnelerde ise karikatürize tiplerle o anki durumun absürtlüğünü yaşıyorsunuz.

zabel_5

Zabel’i canlandıran Aysel Yıldırım’ın performansına bayıldık. Zabel dışındaki oyuncuları oyun boyunca sahnede birkaç farklı karakterde seyrettik, hepsi son derece başarılı. BGST feminist bakış acısıyla öne çıkan bir topluluk, bu oyunda bilinçli bir şekilde tüm karakterleri kadınlar oynuyor. Örneğin, Stalin döneminde Zabel’in sorgulandığı o soğuk, dar hücredeki memur da kadın; hastanede denk geldiğimiz hastabakıcı da…

zabel_3

Performansların dışında rejinin çok iyi bir iş çıkardığını da eklemek gerekir, özellikle gölge oyunlarıyla oluşturulan atmosfer çok güzeldi.

zabel_6

Oyunun hikayesi 20’inci yüzyılın başlarına ait olsa bile güncelliğini/evrenselliğini koruyor, bugün de benzer şeylere tanıklık ediyoruz. Sade bir dekor, başarılı performanslar ile iki saatin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Sezon bitmeden mutlaka seyretmeniz gereken bir oyun.

Tavsiye puanımız: 7.7 / 10