
Jane Austen’ın kaleminden çıkma, dadanılası 5 karakter
Yazı: Esen Mestan
18. yüzyıl sonuyla 19. yüzyıl başlarında İngiltere’de yaşamış bir kadının kaleminden çıkan romanlar hala popüler kültür içerisinde zahmetsizce kendine yer edinebiliyorsa ortada mühim (ve oldukça güzel) bir mevzu var demektir. Oturup Jane Austen üzerine saatlerce konuşalım isterdik de biz dedikodusal yanı daha ağır basan bir yerden konuya girelim, Jane Austen’ın pekala da hala güncel sayılabilecek romanlarından dadandığımız 5 karakteri çekiştirelim dedik.
1) Mr Fitzwilliam Darcy — “Gurur ve Önyargı”
(Kendisini uzun uzun anlatmaya kalkarsak kendimizden geçebileceğimiz endişesiyle sadece maddelerle ilerliyoruz.)
– Her şeyden önce, çok yakışıklı (BBC versiyonunda Colin Firth tarafından canlandırılmış olmasının büyük etkisi var bu görüşte)
– Gururlu ve Keskin fikirlere sahip. Gerçi bunu sadece kitabın başında görüyoruz, kitap boyunca söylediği her şeyi geri almasına -bildiğin tükürdüğünü yalamak- ve gururunu Elizabeth Bennet’in ayakları altında paspas yapmasına rağmen, aklımıza birinci maddede söylediğimizi ve Colin Firth faktörünü getirince kendisini bir anda affediyoruz.
– Zengin. Çok ama çok zengin. Öyle böyle değil. Servetinin bugünün parasıyla yılda 800 bin dolar olduğu söyleniyor ki bu kendisini günümüz İngiltere’sinde en zengin ilk 400 listesine sokuyor, ama pek çoğuna göre asıl serveti bunun çok çok üstünde
– Etrafındakiler tarafından saygı gören bir kişilik. Arkadaşları arasında fikirlerine çok hürmet ediliyor, doğuştan bir lider. Bir nevi 19. yüzyıl Ali Koç’u…
BBC’nin Pride & Prejudice dizi uyarlamasına mutlaka göz atın. Özellikle Colin Firth’ün kıyafetleriyle suya atladığı sahne 200 Biscolata reklamı gücünde. Hatta sonradan o sahne o kadar kültleşti ki gölün içine Colin Firth heykeli dikildi…
2) Mr Bennet — “Gurur ve Önyargı”
Mr Bennet’in iki numaralı favori olmasının nedeni içler acısı dramı… 3’ü evlenme çağına gelmiş 5 kızı olan bir adama, kim sempati duymasın a dostlar! Bir de üstüne, kafayı zengin damat ile bozmuş bir eş söz konusu… (Ama kadını da kınamamak lazım çünkü kitabın ilk cümlesindeki “Dünyaca kabul edilmiş bir gerçektir, hâli vakti yerinde olan her bekâr erkeğin mutlaka bir eşe ihtiyacı vardır” felsefesi ile yetişmiş.)
Ama Mr Bennet bu konuyu kafasına takıp kendini Çalışma odasına kapatıp “Ne olacak bu kızların drahomaları” (bildiğiniz çeyiz ama nedense Çevirilerde hep “drahoma” denir) diye kahrolmuyor. Aksine, karısına orantısız mizah kullanarak, hayati ti’ye alarak, etrafında geçen “gurur” ve “önyargı” dramlarından tamamen kendini arındırmış bir şekilde hayatını devam ettiriyor, o yüzyılda, böyle bir “orantısız mizah anlayışı” hayran olunası bir şey…
3) Jane Fairfax — “Emma”
Emma romanındaki bu karakterin favorimiz olma sebebi, Emma romanındaki ana karakterin (a.k.a Emma) aşırı derecede sinir ve sevimsiz biri olması. (Vaktiyle Gwyneth Paltrow da canlandırmıştı kendisini sinemada) O yüzden onun karşısına hangi antagonist çıkarılırsa çıkarılsın favorimiz olacaktı.
Jane hayata dezavantajlarla başlamış biri olmasına rağmen (yani o zamanın kıstası ile “yetim ve fakir”) Emma gibi kafayı zengin koca ile, kimin çöpünü kimle çatayım tarzı fani konularla bozmamış bir kız. Ayrıca, kendini geliştirmiş, şarkı söylüyor, piyano çalıyor, gelecekte hayatını mürebbiye olarak ikame etmeyi düşünüyor, Ama yok Emma illa kafayı bu kıza takmış. Romanı okumayanlara spoiler olmasın ama çok parlak bir izdivaç yapıyor sonunda bu kızımız. Hem de bu izdivaç bir şekilde Emma’ya öyle bir kapak oluyor ki, o daha da güzel!
4) Colonel Brandon — “Kül ve Ateş”
Kendisi aslında kardeş kitap “Gurur ve Önyargı”daki Mr Darcy’nin bir nevi anti-tezi.
Gerçi onun da hali vakti yerinde ama, onun dışında çok da dominant bir karakter değil. Gençliğinde sevdiği kızı büyük ağabeyi ile evlenince çareyi askeriyeye katılıp yaşananları unutmaya çalışmakta bulmuş. Ama ağabeyi ile evlenen kızı hep uzaktan izlemiş. Kitabın ana karakteri Marianne’i de kendine bu ilk aşkını hatırlattığı için seviyor biraz da. Ama Darcy gibi, giderim istediğimi alırım, benim keskin fikirlerim vardır tarzında ortalarda dolaşıp, kendini kıyafetleri ile göllere atmıyor ama iyi kalpli bir karakter. Kitabın sonunda iki kız kardeşi de mutlu edecek şeyler yapıyor o yüzden favori karakterler arasına sokabiliriz.
5) Catherine Morland — “Northanger Abbey”
Kendisi tüm Jane Austen romanlarındaki en sempatik ana karakterlerden biri. Nerdeyse sürekli hayal dünyasında yaşama, bir gotik roman kahramanı olma durumu var. Ama çok iyi kalpli ve diğer insanların kötülüklerini görmeyen biri. Hayatın gotik bir roman olmadığını acı bir şekilde öğrense de, o da sonunda mesut izdivaç yapanlardan. Ama tüm kitaplar içinde tartışmasız en eğlenceli ve en komik karakterlerden biri.
Bu arada, bu da Colin Firth’ün bir başka D’arcy hali… Brigitte Jones’un Günlüğü serisindeki yakışıklı ve başarılı avukat karakteri Mark D’arcy, Jane Austen’ın D’arcy’sinden ilham alınarak yaratılmış elbette. Colin Firth’ün bu ikisini de kamera karşısında canlandırması bir tesadüf olamaz herhalde!