Bize Dadanın

Bir hayat görüşü olarak “dadanizm”, bir şeyi usulca sevip bir kenara bırakmayı değil, o şeye sırılsıklam dadanmayı gerektirir. Eskilerin “musallat olmak” diye adlandırdığı eylemle yakından ilişkilidir.

Nice canlar yakan “dadaizm” akımıyla bir alakası olmadığı gibi hayata Freddie Mercury’nin kedisinin durduğu yerden bakar.

“Bütün -izm’ler faşizmdir” sözünün kırılma noktası olan dadanizm öğretisiyle ilgili bilgi sahibi olmak ve bizle iletişime geçmek için şu adrese dadanabilirsiniz: slm@dadanizm.com

Bazı Dadanistler

Seden Mestan

dadanist işler sorumlusu

Dadanırken türler arası ayrım göz etmiyor. Her ne şekilde olursa olsun, kalp atışlarını hızlandıran şeyler hakkında kendinden geçercesine konuşup yazmayı kendine bir görev belliyor. Sevdikleri kadar gıcık olduklarından da bahsetmek onun için bir tür hayatta kalma yöntemi. Twitter, Instagram çağına inat upuzun cümleler kurmaktan vazgeçmiyor. Şu an bu yazıyı da o yazdığı için (yani ben!) çaktırmadan uzattıkça uzatma ihtimali çok yüksek ama neyse ki kendinden bahsetmeyi pek sevmiyor…

İris Işık

sorgulayan ve sorgulatan dadanist

Sorgulayan ve sorgulatan içeriklerin peşinden yılmadan koşan İris, nam-ı diğer kapkek, gün içinde dadandığımız, ağına düştüğümüz güncel konuları bir bir didikler. Hiç sıkılmadan, vazgeçmeden en ince ayrıntısına kadar keşfeder. Olağan şeylerin bile ilginç tarafını bulabilmek adına konuların etrafında dört dönmeyi seven kapkek, her an her şeye dadanabilir. Dikkat edin size de dadanmasın!

Melisa Su Akar

her şeyin geek'i dadanist

Biraz fotoğraf, biraz tasarım, biraz moda-güzellik, biraz video oyunları, biraz yeme-içme, biraz da popüler kültür… ‘‘Her konu hakkında bilgim olmalı’’ derken bazen kendini kaybeder ama dadandığı alanı da kolay kolay bırakmaz. Ayrıca obsesif derecede detaycı ve amansız bir introvert. Bıraksanız hayatını yatağından çıkmadan kedileri ve köpekleriyle beraber laptop karşısında bir şeylere dadanarak geçirebilir.

Eylül Bombacı

sosyolok psikolok

Arkadaşları tarafından ‘social justice warrior’ olarak tanımlanmak artık ona koymuyor. Tarot bakıyor, müzik yapıyor, üstüne bir de albüm elestiriyor ama toplumu düşünmekten kendini alıkoyamıyor. Dijital olan her şeyden nefret ettiğinden heralde, “neden” diye diye dijital üzerine yüksek lisans yaparken kendini bulmuşluğu bile var.

Janset Atacan

Popüler kültür bağımlısı bir gazeteci. 2000’lerde büyüdü ve iflah olmaz bir Beyoncé hayranı. Sinemaya Harry Potter ve Felsefe Taşı’nı izledikten sonra dadandığını söylese de ilk izlediği film Fosforlu Cevriye. Boş zamanı yok ama olduğunda dünyayı geziyor. Bir dizi karakteri olsa Kelly Kapoor olurdu ama hayatı filme uyarlanırsa kendisini Aubrey Plaza’nın canlandırmasını istiyor.

Aybike Ceren Kahveci

seri hikaye anlatıcı

Yazmaya dadanmaya başlaması, yaşı neredeyse bir asrı devirmek üzere olan Rizeli dedesinden aldığı hikaye anlatma sevgisiyle başlıyor. Hep konuşuyor, kurguluyor, kuruyor. Konu dadandığı bir şeye geldiğinde ipin ucunu kaçırıp dinleyeni boş bakışlara itecek bir hızda konuşmaya başlayabiliyor, daha yavaş konuşmayı öğrenme sınavını yakında geçeceğini umuyor. Hatta belki de bu yüzden mi yazmayı seviyor acaba? Film, müzik ve tarih alanlarına ilgi duymakla beraber mantık sınırlarını aşan komplo teorileri belgesellerine de sık sık dadanıyor.

Gamze Akyol

filmlerin (ve de elbette dizilerin) iflah olmaz dadanisti

Başta sinema olmak üzere ilgisini çeken her alana, herkese deli divane tutuluyor ve dadanıyor. Ruhunun sanatla beslendiğini ve hatta birçok derdinin dermanını beyazperdede bulduğunu iddia eden iflah olmaz bir hayalperest olarak tanımlıyor kendisini. Bir gece ansızın bastıran yazma istediğini daha fazla göz ardı edemeyerek masa başına geçen ve daha uzun yıllar da orada oturacağına inanan, her zaman sorgulamaktan/sorgulatmaktan yana olan bir sanatsever.

Ilgaz Gökırmaklı

uzman gasteci

Okuyor, soruyor ve mütemadiyen yazıyor; altını çizdiği satırlardan geriye kalanları, “Ne güzeldi!” diyerek gözlerini dolduran sahneleri ve pek tabii dinlediği hikâyeleri. Bir gün yeterince büyürse “gasteci” olacak.

Lian Penso

öz hakiki gurme dadanist

Kendisi #YemeğeDadandık yazarıdır. Az az sık sık yer, insanlar ona “bu kız hep aç” der. En lezzetlisini bulmak için dere tepe düz gider. Yemeğe nazır uzun uzun seyre dalmayı, yemekler ve restoranlar hakkında bol bol konuşmayı çok sever. Fazla açlığa dayanamaz psikolojik şekeri düşer. Zor durumda kalmadıkça nabızcı değildir, sadece “The Yemek” dediklerine dadanır ve paylaşır.

Senem Kahraman

dadanist sanat gönüllüsü

Gözlerini ekrandan alıp, tiyatro sahnelerine yeniden çevirip, hiçbir masraftan kaçınmadan yeni sezon tüm oyunları ve sergileri görmeye ettiği yemine sarılarak, gördükleri karşında aşırı etkilendiğini fark edince, belki bir yerlerde merak eden birileri vardır umuduyla gözünün, gönlünün, gördüğü ne varsa bu platforma taşıdı.
Arkadaşlarını ısrarları ile darlama işini, kalemin kılıçtan daha keskin olduğuna olan inancıyla yazarak paylaşmaya çalışan biri.

İrem Türkmen

tek kişilik dev kadro

Dadanmayı ve dadandırmayı seven kültür ürünleri meraklısı, elinden gelen her şeyin tasarımcısı. İzlemeyi, dinlemeyi ve araştırmayı seviyor. Kendini mayalama ve fırıncılığa adayabilmek için her gün dadandığı önünde, dadanamadığı arkasında dört nala koşuyor. Boş zamanlarında uluslararası realite şovlar konosörlüğü icra ediyor.

Sena Aydın

gönüllerin antropologu

Antropolog olduğu söyleniyor. Neoliberal kapitalist düzene karşı dadanmalara doyamıyor. Hangi ülkede yaşadığı net olarak bilinmiyor. Bir kedisi, bir köpeği ve oldukça eklektik bir müzik zevki var. Bezelyeden nefret ediyor. Dışı çıtır çıtır agresif ama içi yumuşacık ve sevgi dolu.