
Sessiz Sinema Günleri 5 Aralık’ta başlıyor
Sessiz sinemanın restore edilmiş yapımlarını yeniden izleyiciyle buluşturan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri beşinci yılını kutluyor. 5-9 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek festivalin bu seneki teması ise teknoloji.
19. yüzyılda, Sanayi Devrimi’nin yarattığı dalgaların etkisiyle ortaya çıkan sinema, o dönemdeki insanları büyüleyip şaşırtan makinalardan biriydi. 21. yüzyılda Avatar’a kadar geçen süreçte de perde, teknolojiyle oynayarak, seyriciyi hep şaşırtmaya devam etti. Teknoloji, sadece filmlerin yapım, gösterim ve dağıtım süreçlerini değiştirmiyor; eski filmleri de yok olmaktan kurtarıyor.
Sessiz Sinema Günleri boyunca gösterilecek filmler, bu gelişmeler sayesinde restore ediliyor. Mesela, bu senenin programındaki Arthur Conan Doyle’un romanından uyarlanan 1929 yapımı Baskerville’in, Polonya’da bulunan 35 mm kopyası restore edildikten sonra, eksik kalan sahneler için, 9.5 mm bir Pathé Baby baskısı kullanılmış. Hâlâ eksik kalan bölümler için de Alman Film Enstitüsü’nde bulunan fotoğraflara yer verilmiş. Tam bir deli işi değil de ne?
Akbank Sanat Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Sineması ve bomontiada ALT bu yılki festival mekanları. Ana teması altında gösterilecek, teknoloji konulu kısa film seçkisinin yanı sıra bu yılki programda sinemanın erken döneminin yıldızlarından, Danimarka asıllı oyuncu Asta Nielsen’a özel bir bölüm ayrılıyor. Ünlü aktrisin 1910 ile 1921 yılları arasında çekilmiş filmlerinin yer aldığı bu bölüm, hem zamanda hem de Nielsen’in filmografisinde bir tür yolculuk gibi.
Seçki yalnızca teknolojinin, sinemaya etkilerini tartışmıyor, sinemanın teknoloji hakkında neler söylediğine de bakıyor. Bir üçlemenin ilk filmi olan Mekanik Adam, bürlesk, macera ve bilimkurgu türünde acayip bir film. İtalya’da yapılan ilk bilim-kurgu filmlerinden biri. Bugüne kadar kayıp olduğu düşünülen bu yapım, tam bir klasik.
Hiç kaçırmadığım Osmanlı İmparatorluğu’ndan Görüntüler seçkisinde bugüne kadar belge niteliği taşıyan ham görüntüler izledim çoğunlukla. Bu sene bu seçkide kurmaca filmler ağırlıkta olacakmış. Tunuslu fotoğrafçı Samama Chickly’nin kurmaca ve belgesel çekimlerinden bir seçki, Sıkıntılı Serüven ve Doğu Dilleri Öğretmeni gösterilecek.
Bunlara ek olarak Filibus, Delifişekler ve İki Utangaç filmleriyle Güzel Gözleriniz İçin Savaş Şoku ve Avangard seçkisi de yine türünün önde gelen örneklerini bir araya getiriyor. Bir nevi sinema manifestosu olarak olma özelliği taşıyan Dziga Vertov’un Kameralı Adam filmini de henüz izlemediyseniz veya büyük perdede izlemek isterseniz vakit, o vakit olabilir.