”Şifa niyetine”: Jotun YeşilAdımlar gezegeni iyileştirmeye devam ediyor

İlk iki yılında 20 bin ağaç diken, ertesi sene ise İstanbul kıyılarında 100 bin metrekarelik bir alanda deniz tabanı temizliği yapan Jotun YeşilAdımlar projesi, bu yıl doğaya şifa vermek için yola çıkıyor. Pandeminin tüm dünyayı etkisi altına aldığı şu yılda, doğa ile birlikte iyileşmeye ihtiyacımız var aslında.

Marka kimliğini sürdürülebilirlik anlayışıyla beraber şekillendiren Jotun’un bu çevreci projesi, ilk üç yılında bir uygulama üzerinden ilerlemiş ve kullanıcılarının attığı adımları sayarak, atılan adım kadar ağacı doğaya armağan etmişti. Bu sene ise pandeminin bizi evlere çekmesiyle birlikte farklı bir formül uygulanıyor. Yine dijital üzerinden geliştirlen proje, bu sefer bir oyuna davet ediyor bizi. jotunyesiladimlar.com adresinden oynanan oyun çok basit ve sürükleyici. Sonunda ise çiçekler açıyor.

Oyundan başımızı kaldırır kaldırmaz, Jotun Türkiye Pazarlama Müdürü Merve Ergün ile birlikte Jotun YeşilAdımlar projesini konuşmaya koyulduk. Türkiye’de dört senedir gerçekleştirilen proje kapsamında 15.000 fide dikilmesi planlanıyor ve yarısı çoktan tamamlanmış bile. Röportajı okuduktan sonra biz yeniden oyuna dönelim en iyisi…

Merve Ergün

Şu ara gündemimizde pandemi olsa da aslında çok daha büyük bir tehlikenin içindeyiz: Küresel iklim krizi. Doğal kaynakların, çok yakın bir gelecekte bir daha yenilenemeyecek şekilde tükeneceği söyleniyor. Aslında çok acilen harekete geçilmesi gerekiyor. YeşilAdımlar projesi bu açıdan önemli bir görev üstleniyor. Proje nasıl yola çıktı? Başlangıcından bu yana ne şekilde evrildi?

Sürdürülebilirlik, Jotun için her zaman en önemli şirket politikalarından biri olmuştur. Norveçli bir firma olarak, kurulduğumuz ilk günden beri çevreyi korumayı hedef ve politikalarımız arasında tutuyoruz. Tüm dünyada geçerli Jotun GreenSteps sürdürülebilirlik politikamız ile tüm iş süreçlerimizde çevreye ve insana duyarlı yeşil adımlar atıyoruz ve her yıl bu süreçleri iyileştirmeyi hedefliyoruz. Jotun YeşilAdımlar projesi aynı zamanda Jotun GreenSteps sürdürülebilirlik politikamız ile aynı ismi taşıyor. Boya üretiminde esas aldığımız dayanıklılık prensibi sayesinde, daha uzun ömürlü boyalar üreterek çevre dostu bir yaklaşım sergiliyoruz.

YeşilAdımlar projemiz de çevre konusundaki hassasiyetimizi doğa için hep birlikte atacağımız yeşil bir adıma dönüştürme fikrinden doğdu. YeşilAdımlar sosyal sorumluluk projesi ile dört yıldır her yıl farklı bir projeyi hayata geçirmek için adımlar atıyoruz. Proje kapsamında ilk iki sene 20 bin ağaç dikip Balıkesir Gönen ve Eskişehir Turgutlu’da Jotun YeşilAdımlar ormanını oluşturduk. Geçtiğimiz yılda da İstanbul’un kıyı şeridinde 100 bin metrekarelik bir alanda deniz dibini temizledik. Bu sene ise içinde bulunduğumuz pandemi sürecine uyum sağlayarak adımlarımızı sanal ortamda atacağımız mobil bir oyun oynayacağız ve projenin sonunda Türkiye’nin ekolojik açıdan verimsiz bir bölgesine fayda sağlamak üzere bir Şifa Ormanı oluşturacağız.

YeşilAdımlar’ın en dikkat çekici taraflarından biri de dijitalin dinamikleri üzerinden şekillenmesi… Önce bir uygulamayla adımlarımızı sayıldı; atılan adım kadar ağaç dikildi. Bu sene de bir oyunla karşımızda kampanya. Kampanya kurgulanırken fikirler nasıl geliştiriliyor ve dijitale uyarlanması hangi aşamada oluyor?

Dijitalleşme boya sektöründe görece yeni bir kavram olsa da Jotun’da uzun yıllardır iş yapış biçimimizin bir parçası. Renk seçim araçlarımız, mikrositelerimiz ve online sunduğumuz eve teslimat gibi hizmetlerimizle tüketicilerimizin ihtiyaç duyduğu her anda yanlarında olmayı hedefliyoruz.

Yaşadığımız pandemi sürecinde de dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Uygulama üzerinden yürüdükçe yeşil adım atmaya olanak tanıma prensibiyle başlayan YeşilAdımlar projesi, bu yıl mobil oyunla devam ediyor. Her yıl kampanya kurgulanırken küresel trendleri ve tüketici eğilimlerini dikkate alıyoruz. Dijitale uyarlanması kampanyanın ilk aşamalarından itibaren gündemde oluyor.

İlk iki yıl YeşilAdımlar kampanyası ile 20 bin ağaç dikildi. Üçüncü yılında ise İstanbul kıyılarında 100 bin metrekarelik bir alanda deniz tabanı temizliği yapıldı. Bu üç yıl boyunca TEMA ve Sualtı Temizlik Bilinçlendirme ve Hareketi Derneği yanınızdaydı. Bu sene de Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği projeye dahil oldu. Bu iş birlikleri nasıl ilerliyor ve hangi süreçte projeye dahil oluyorlar?

Biz her yıl doğaya gerçek fayda saylayabilecek yeşil bir amaç için yola çıkıyoruz. Bu doğrultuda birçok kurum ile görüşüyoruz ve fikir alışverişinde bulunuyoruz. Konunun uzmanları ile yaptığımız görüşmelerde bize verdikleri fikir ve tavsiyeleri oldukça önemsiyoruz. Bu yıl da Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte çalışıyoruz. Buğday Derneği, ekim yapılacak alanın seçilmesinden, yerel paydaşlar, ekim süreci ve sonrasında aktif rol oynuyor. Buğday Derneği’nin yönlendirmesiyle belirlenecek bir araziye ekosistemi düzenlemeye fayda sağlayacak şifalı bitkiler, otlar ve çalılar dikilecek.

Bu yılki kampanya için bir şifa ormanı oluşturulacak. Ekinezya, kekik, lavanta… Okurken bile o güzel kokuları zihnimize doldu. Dünyanın ve insanlığın şu ara en büyük ihtiyacı belki de şifa. Bu yılki kampanyayı oluştururken neleri esas aldınız; kampanyanın hedefi nedir?

YeşilAdımlar bizim için her sene çok heyecan verici ancak bu yıl tüm dünyanın ihtiyacı olduğu bir dönemde doğa için şifalı bir projeye imza atmak çok daha iyi hissettiriyor. Buğday Derneği’yle belirleyeceğimiz ihtiyacı olan bir bölgeye ekinezya, İzmir kekiği, lavanta, adaçayı, şevketi bostan, biberiye, sakız ağacı ve çok daha fazlasından oluşan toplamda 15.000 fidan dikerek Şifa Ormanı oluşturacağız.

Dikilecek fideler sayesinde verimsiz toprakların zenginleşmesi, biyoçeşitliliğin korunması, arılar, kelebekler gibi polinatörlere uygun bir habitat sağlanarak bu canlıların korunması ve çoğalması teşvik edilecek. Böylelikle toprakta su tutulması, toprağa karbon gömülmesi ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması gibi olumlu etkilerin oluşması sağlanacak. Henüz bunları anlatırken, sadece düşüncesi bile insana nasıl iyi geliyor! Gerçekleşeceği zaman hissedeceğimiz duyguları düşünemiyorum. Dediğiniz gibi belki şu anda dünyanın şifaya gerçekten çok ihtiyacı var, ancak bu tarz projelerin uzun soluklu olduğu noktalara geldiğimiz zaman her eylem daha iyileştirici ve kalıcı olur. Biz de tüm projelerimizde bu istikrarı korumayı hedefliyoruz.

Bu sene pandemiyle birlikte evlerdeyiz. Haliyle adımlarımız çok da sayılamıyor. Ama bu YeşilAdımlar için bir engel olmamış; bu seneki kampanyayı bir oyunla kurguluyorsunuz.

JotunYeşilAdımlar.com adresi üzerinden ulaşılan oyunda, hedef o renkli tohumu hedefine ulaştırmak. Basit gibi gözükse de aslında çok katmanlı ve zor da bir oyun. Zamana karşı yarışıyoruz her şeyden önce 🙂 Ve yolda minik minik sorular çıkıyor, çevreye ve iklim krizine dair. Oyun ne kadar sürede hazırlandı ve içeriği nasıl oluşturuldu? Her şey ince ince düşünülmüş belli ki…

Hep belirttiğimiz gibi sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. YeşilAdımlar’da her yıl sürdürülebilir ve aynı zamanda farklı bir kampanya yapabilmek için çalışmalarımıza yılın başında başlıyoruz. Kampanyamız netleştiğinde oyun 1,5 ay gibi kısa bir sürede yoğun bir çalışma ile hazırlandı. Oyunun tasarlanması, içerik ve kampanya sürecinde YeşilAdımlar yoluna birlikte çıktığımız Kompüter ile çalıştık. Tüm detaylar birlikte kurgulanarak bugünkü haline gelmiş oldu.

Oyundaki bu bahsettiğimiz çevre hakkındaki sorular aslında oldukça faydalı: Bizi çevreye dair düşünmeye, aklımıza bile gelmeyen konuları araştırmaya yönlendiriyor. Sizce günlük hayatta çevreye dair bilmemiz, dikkat etmemiz gereken konular neler? Bireysel çabalar neden önemli?

Tüm dünyada geçerli sürdürülebilirlik politikamız ile uzun dönemli çözümler sunan ürünler geliştiriyoruz. Sürekliliği uzun vadeli bir rekabet avantajı olarak kabul ediyoruz. Daha az solvent emisyonu, enerji verimliliği, karbon ayak izinin azaltılması, atıkların geri dönüşümü ve daha az zararlı madde kullanımı gibi beş ayrı önemli konu başlığı “Jotun YeşilAdımlar” konseptimizi oluşturuyor.

Tüm bu projeleri geliştirirken kendi özel hayatımızda attığımız bireysel adımların da YeşilAdımlar’ı destekler nitelikte olması, tüm hayatımızı kaplaması gerekiyor. Ofiste tüm ekibimizle daha az kâğıt harcıyoruz, elektrik tüketimine dikkat ediyoruz, tek kullanımlık plastik kullanmaktan imtina ediyoruz. Kurumsal alanda attığımız yeşil adımlarla başta çalışanlarımızdan başlayarak çalışanlarımızın ailelerine, çevrelerine ve tüketicilere yayılan bir hareketi de başlatmayı amaçladık. Yapılan her türlü çalışmayı ne kadar içselleştirirseniz ve hayatınızın merkezine alırsanız o kadar samimi olacağına inanıyoruz.

Oyunda tohumları yerine taşıdık, taşımaya devam ediyoruz. Proje şimdi ne aşamada, ilerisi için plan nedir?

Projemiz beklediğimizden hızlı ilerliyor, kurguladığımız oyun ile birlikte hedeflediğimiz 15.000 fideyi şimdiden yarıladık. Daha önce bahsettiğimiz gibi Buğday Derneği ile sürecin başından beri oldukça titiz bir çalışma yürütüyoruz. Ekim yapılacak alan özellikle ekolojik olarak tahribata uğramış ve gerçekten dönüşüm gözlemleyebileceğimiz şekilde seçildi. Projemiz aynı zamanda yerel halkın iş gücüne de katkı sağlıyor. Uzun soluklu ve dönüştürücü gücü olan bir projeye daha imza atmış olduk. Bölge ile ilgili detayları çok yakında sizlerle paylaşacağız. Önümüzdeki senelerde de yeşil amaç için farklı projeler hayata geçirmeye devam edeceğiz.