Çevrimiçi veya sahnede: Dadandığımız yerli oyunlarıyla 24. İstanbul Tiyatro Festivali

İKSV tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım başladı. 14 Kasım’da perdelerini açacak festivalin bu seneki programı kapsamında oyunları hem çok özlediğimiz sahnelerde hem de çevrimiçi platformlarda izleyebileceğiz. Biletler ise 23 Ekim’den itibaren satışta.

Kadın odaklı oyunların öne çıkmasıyla dikkat çeken festival programı, pandeminin Türkiye tiyatro sahnesi üzerindeki ağır etkisini biraz olsun hafifletmek amacıyla pek çok yerli topluluğa da yer açıyor. 24’ü yerli yapım olmak üzere toplam 29 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterisini izleyiciyle buluşturan, hepimize iyi geleceğine emin olduğumuz 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin yerli oyunlarında dadandık.

Eser: Bedri Baykam

Ben “Sevgili Milena” (Kafka Ve Milena Mektuplaşmaları)

Franz Kafka’nın Milena Jesenská’ya yazdığı aşk, özlem ve biraz da çaresizlikle dolu satırlarda Kafka’nın tüm sırlarını ve hayata bakışını öğrenebiliyorken, Milena’nın satırlarını ve hislerini hiç bilmeyiz. Oysa Milena “Kafka’nın âşık olduğu kadın”ın ötesinde gazeteci, çevirmen, yazar ve ve Nazilere karşı inatçı bir direnişçidir. Ben “Sevgili Milena”, gerçek mektuplarla Milena’nın kurgulanmış satırlarını bir araya getirerek, seyirciyi 1920’lerin Avrupa’sında tutkulu bir ilişkiyle buluşmaya davet ediyor. Meltem Cumbul’un oynadığı, Mert Fırat’ın sesiyle katkı sunduğu oyun, bu aşkın “eksik parçaları”nı kurguyla tamamlıyor.

Nerede, Ne Zaman?

– DasDas 16 Kasım Pazartesi 20.30 / 17 Kasım Salı 20.30

– Fişekhane Ana Sahne 20 Kasım Cuma 20.30 / 21 Kasım Cumartesi 15.00


Fotoğraf: Olgu Baran Kubilay

kOmİk

Sami Berat Marçalı’nın kaleminden çıkan kOmİk, bir çiftin bitmek tükenmek bilmeyen bir döngüde birbirleriyle ve kendileriyle verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Ceren Taşçı ve Efe Tunçer’in hayat verdiği çift, yıllarca süren bir aşkı, tanıştıkları ilk beş dakikaya hapsedip o beş dakikanın içinden tüm ilişkiye ve yıllara bakmaya çalışacak. B Planı yapımı oyun, mekânsız, absürd ve trajikomik anlatısıyla dikkat çekiyor.

Nerede, Ne Zaman?

– Fişekhane Ana Sahne 17 Kasım Salı 20.30 / 18 Kasım Çarşamba 20.30


Fotoğraf: Volkan Erkan

Madam Giyotin

Yağmur Yağmur’un yönetmenliğini üstlendiği “Madam Giyotin”, gerçek hayatta yolları hiç kesişmemiş ancak eylem ve fikirleriyle aynı tarihin, parçası olmuş ve giyotinle idam edilmiş dört kadını zamansız ve mekânsız bir ortamda buluşturuyor. Feminist oyun yazarı Olympe, gözü pek suikastçı Charlotte, cesur casus Marienne ve inatçı, ileri görüşlü kraliçe Marie’ni izleyeceğimiz “Madam Giyotin”, kadın odaklı yapımların öne çıktığı 24. İstanbul Film Festivali’nde kendilerine verilenle yetinmeyip kontrolü eline alan kadınlara söz veren oyunlardan biri.

Nerede, Ne Zaman?

– Fişekhane İkinci Sahne 17 Kasım Salı 20.30


Fotoğraf: Leon Alders, Hüseyin Umaysız

Tut! Bırak!

Sözcükler, dans ve enstalasyonla iç içe geçen bu performansta Deniz Kaptan’ın Kadın Hikâyeleri kitabından seçilen farklı sınıf, kültür ve çevreden kadınların dilinden monologlar tek bir bedende birleşiyor. Sırların açıklandığı, hikâyelerin paylaşıldığı oyun, dinamik yapısı ve bilinmezliğiyle seyircileri farklı bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

Nerede, Ne Zaman?

– Moda Sahnesi 18 Kasım Çarşamba 20.30 / 19 Kasım Perşembe 20.30


Fotoğraf: Çağla Çağlar

UNUTMAK Bir Hatırlama Projesi

UNUTMAK Bir Hatırlama Projesi, “Ah nerede o eski Beyoğlu!”  diyenleri heyecanlandıracak bir yapım. Alana özgü oyun projeleriyle dikkat çeken Mekan Artı, bu kez İstiklal Caddesi’ni “oyun alanı”na dönüştürüyor. Oyun, seyircileri emekli gazeteci Aret’in yüz yıllık hayat hikâyesiyle, Beyoğlu’nun gizli ve kuytu köşeleriyle çoktan unutulmuş mekânlarında bir tura çıkarmaya hazırlanıyor. Bu macerada seyirciler hem kentin hem de belleğin içinde gezintiye çıkma fırsatı bulacak.

Nerede, Ne Zaman?

– İstiklal Caddesi 28 Kasım Cumartesi 15.00 – 18.30 / 29 Kasım Pazar 15.00 – 18.30 / 30 Kasım Pazartesi 17.00 – 20.00 / 1 Aralık Salı 17.00 – 20.00


Fotoğraf: Barbaros Aytuğ

Feramuz Pis!

“Feramuz Pis!” Mardin göçmeni Süryani bir ailenin, Feriköy’deki aile yadigârı evlerinin kapılarını aralıyor. Bir yandan iç içe geçmeye çalışırken bir yandan da hep dışlanan “öteki”nin hikâyesini anlatan oyunda, abi Feramuz’un düş gözüyle, aile bireylerinin hayallerinin kesiştiği hikâyelerine tanık olacağız. Oyun çok katmalı yapısı ve “ötekinin” hikâyesine odaklanan metniyle festivalin öne çıkan yapımları arasında.

Nerede, Ne Zaman?

– Fişekhane Ana Sahne 29 Kasım Pazar 18.00 / 30 Kasım Pazartesi 20.30


Fotoğraf: Damla Pince

Her Güne Bir Vaka

Rotterdamlı genç, kargo çalışanı, emekli öğretmen, hemşire, ev hanımı, online yaşam koçu ve oyuncu yedi kadın… Kimisi COVID-19 pozitif, kimisi negatif, her biri izolasyonda, birbirinden faklı hikâyeleri olan yedi kadın kişisel anlatılarıyla pandemi günlerinin kaydını tutuyor. Bu kadınlar fiziksel olarak bir araya gelemese de internette yayınladıkları videolarla yolları kesişiyor. Sevilay Saral’ın yazdığı Aysel Yıldırım’ın yönettiği oyunda Aysel Yıldırım, Ayşenil Şamlıoğlu, Bulut B. Sezer, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Tülin Özen ve Zeynep Okan’ı izleyeceğiz.

Nerede, Ne Zaman?

– Yapımın çevrimiçi gösterimi biletli olarak 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında, online.iksv.org üzerinden İngilizce altyazılı olarak da takip edilebilir.


Fotoğraf: Burcu Karademir

Dumrul ile Azrail

Murathan Mungan’ın hikâyesinden Mustafa Avkıran’ın oyunlaştırdığı, “Dumrul ile Azrail” Dede Korkut’un Deli Dumrul’unu kaynak alan, tanıdık bir hikâye. Daha önce 2000 yılında ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenen eser, yeni oyuncuları ve yeni sahneleme anlayışıyla, bellek, anlatı, yaşam, ölüm ve aşk tanımlarının izlerini sürecek.

Nerede, Ne Zaman?

– Zorlu PSM Drama Sahnesi 19 Kasım Perşembe 20.00 / 20 Kasım Cuma 20.00


Olağan-İçi Bir Gezi

Olağan-İçi Bir Gezi, evde olmanın, ev hallerinin gündemimizde olduğu bu dönemde, yine kendi evlerimizden katılabileceğimiz performatif bir deneyim sunuyor. “Evin içi, dışı, pencerelerimiz, kapılarımız ya da buzdolabının içindekiler ne kadar güvenli? Bizi patlamalardan, hastalıklardan, baskınlardan, doğal afetlerden, hırsızlıktan veya çekirge saldırısından koruyabilir mi evlerimiz?” sorularını düşündüren Barış Arman imzalı oyunda Funda Eryiğit performansı izleyeceğiz.

Nerede, Ne Zaman?

– Yapımın çevrimiçi gösterimi biletli olarak 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında, online.iksv.org üzerinden izlenebilecek.

Not: Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında gerçekleştirilecek paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler, okuma tiyatroları gibi ücretsiz yan etkinliklerin duyuruları da ekim ayı sonunda açıklanacak. İKSV’nin internet sitesinden takip edebilirsiniz.

 

 

 

24. İstanbul Tiyatro Festivali 24. İstanbul Tiyatro Festivali 24. İstanbul Tiyatro Festivali 24. İstanbul Tiyatro Festivali

Dadanizm sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et