Geçmiş olsun mavi kuş: Elon Musk artık Twitter’ın en büyük hissedarı

Elon Musk için küçük, tüm Twitter kullanıcıları için büyük bir adım atıldı iki gün önce: Musk, Facebook platformlarının karşısında pek çoklarının favorisi haline gelmiş olan Twitter’ın yüzde 9.2’lik hisselerini satın aldı. Bu haber duyulur duyulmaz Twitter hisseleri işlemlerde yüzde 27 yükselirken biz masum sosyal medya kullanıcılarını da bir telaş aldı. Nasıl almasın, henüz en büyük hissedarlarından biri değilken bile Musk’ın bu platformu nasıl kullandığını gördük hepimiz. Üstelik sadece büyük bir hissedar da değil, yönetim kurulunda bir koltuğu da var artık kendisinin. Peki gördüklerimiz göreceklerimizin bir kanıtı mı yoksa Twitter kendi alternatif yolundan ilerlemeye devam mı edecek?

Şu fani dünyanın milyonlarca süren ömrünün kısacık bir zaman diliminde, Elon Musk gibi bir teknoloji deli-dahisiyle aynı dönemde yaşıyor olmamız hakkında karmaşık duygular duyuyoruz her zaman. İster sevin ister sevmeyin bir tweet’iyle milyon dolarlar kazanan/kazandıran/kaybettiren bir insan an itibariyle. Zaten kendisinin Twitter sevdası da herkesçe biliniyordu yıllardır; attığı tweet’lerle gündemimizi meşgul etmeyi hep başardı. Çoğu zaman cringe bir yerden ama her zaman en üst manşetten hayatımıza girdi Musk. Bazen kendisine dur diyen koca yüreklileri de gördük tabi (çok yaşa Lilly Wachowski).

Neyse, ne diyorduk: Twitter. Geçtiğimiz seneyi çeşitli turistik uzay seyahatleri planlayarak geçiren Musk belli ki dünyevi zevklerinden de vazgeçmiş değil. Yaklaşık 3 milyar dolar ile Twitter’ın yüzde 9.2’lik hisselerini alarak sosyal medya devinin en büyük hissedarlarından biri oldu. Musk’ın aldığı hisselerin Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’ninkinden dört kat fazla olduğu söylersek bu adımın Twitter için de ne kadar büyük bir adım olduğunu görebiliriz. Gerçi Jack Dorsey’ninki bambaşka bir durum ama… Sosyal medya devinin hisselerinin açılışı ise bu alımdan sonra yüzde 27 arttı. Bu artış, şirketin 2013 halka arzını takiben ilk işlem gününden bu yana hisse senedinin en büyük gün içi artışı oldu. Bu arada Musk’ın bu hamlesi bir yandan sürpriz de oldu; çünkü kendisinin yeni bir sosyal medya platformu kuracağı konuşuluyordu son aylarda. Bu nedenle Musk’ın hissesini önümüzdeki günlerde daha da artıracağını tahmin ediyor kimi analistler.

Biliyorsunuz kendisi Twitter’ı sadece aklındakileri paylaşmak için kullanmıyor; çoğu zaman birçok konuda 80 milyon takipçisinin fikirlerini almayı da seviyor. Hatta Musk geçen ay Twitter’ın ifade özgürlüğünü destekleyen bir ortam yaratıp yaratmadığıyla ya da algoritmasının açık olup olmamasıyla ilgili anketler yaptı. Bu arada geçtiğimiz yılın sonunda da Tesla hisselerinin yüzde 10’unu satıp satmama konusunda da bir anket yapmış, 3.5 milyondan fazla kullanıcının verdiği oyların sonucunu dinlemişti ve 5 milyar dolar değerinde Tesla hissesi satmıştı. Elbette Twitter ile alakalı bu sorularının da şirketin geleceğini bu kadar etkileyeceğini tahmin edemedi kimse; herkes onun rakip bir platform açacağı düşüncesine inanmıştı daha çok.

Okuma önerisi – Aç kanatlarını ve özgürce uç mavi kuş: Jack Dorsey Twitter’dan ayrıldığını açıkladı

Musk’ın bu dev alımının ardından Twitter’dan da çok geçmeden açıklamalar geldi. Jack Dorsey’nin boşluğunu dolduran yeni şirket CEO’su Parag Agrawal yaptığı açıklamasında Musk’ın sadece büyük hissedar olmadığını, şirketin yönetim kurulunda da yer alacağını heyecanla duyurdu. Agrawal “Musk, Twitter’da ve toplantı odasında tam da ihtiyacımız olan hizmete ve de tutkuya sahip bir insan. Üstelik sert bir eleştirmen ve bu yanı bizi uzun vadade güçlü kılabilir.” Musk ise platformda “önemli iyileştirmeler” yapmak için Agrawal ve Twitter’la çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Agrawal Musk’ın icraatleri için heyecanlanırken Musk’ın hesabından yaptığı en son anket “bir düzenleme butonu ister misiniz?” oldu bu arada. Yani attığınız tweeti sonradan değiştirebilmekten bahsediyor kendisi. Ve anketin sonucu yüzde 73.6 oranla “yse” çıktı (‘‘Evet, yani ‘‘yes’’ sözcüğünü bizim yanlış yazdığımız düşünülmesin. ‘‘Düzenleme butonu’’nun gerekliliğini vurgulamak için şair burada kasten ‘‘yes’’i yanlış yazmış. Elon, o güzide mizah yeteneğiyle yine karnımıza ağrılar sokmaya devam ediyordu).

Bu da demektir ki her an Twitter’da bir düzenleme butonuyla ya da daha çok “ifade özgürlüğü”yle karşılabiliriz. Çünkü Elon, Twitter’ın “fiili bir kent meydanı” olarak hizmet ettiğini ve ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı kalmamasının demokrasiyi temelden baltaladığını düşünüyor.

Musk’ın bu düşüncesini paylaşmasının hemen ardından da Trump destekçileri “o zaman Trump’ın hesabını yeniden aktifleştir” şeklindeki isteklerini dile getirmeye başladı. Hatırlarsanız Twitter, Trump’ın hesabını 6 Ocak 2021’de ABD’de büyüyen Capitol isyanının ardından “şiddeti kışkırtma riski teşkil ettiği” sebebiyle kalıcı olarak askıya almıştı. Trump gerçekten de bu sanal halk meydanını genel olarak destekçilerini kışkırtmak amacıyla kullanıyordu. Sadece Trump da değil, Twitter’ı bu amaçla kullanan birçok kullanıcı var. Zaten Amerikalı muhafazakarlar tam da bu nedenle sosyal medya şirketlerinin içerik denetleme politikalarına kafayı takmış durumdalar. İşte biraz da bu yüzden Musk’ın Twitter’a olan etkisini uzaklara dalarak düşünüyor bir kısım. Üstelik Twitter’ın sadece “sosyal” yetkinliklerini değil, şirket olarak geleceğini de kesin bir şekilde etkileyecek Musk’ın adımları. Forbes Musk’ın yönetim kuruluna girişini “Agrawal’ın ilk büyük meydan okuması” olarak görüyor mesela. Günümüzün en etkili platformlarından biri olan Twitter maalesef gerçek hayatta karşılığını bulamadığımız adalet arayışlarının, yardım çığlıklarının, aktivist hareketlerin en güçlü sesi oldu son yıllarda. Musk’ın bu sosyal medya platformunda yapacağı değişiklerin yalnızca “kötü bir şaka” olmasından çok Twitter’ın tüm bu faydalı yanlarını da baltalayacağından endişeliyiz anlayacağınız…