Bu festival bizim diyerek yola çıkan Beats by Girlz Türkiye Festivali ufukta gözüktü

Şöyle bir düşününce evet, festivaller birlikte eğlendiğimiz, kültür sanatın farklı dallarıyla buluştuğumuz alanlar olarak zihinlerimizde yer etse de bizi benzerliklerimiz ve farklılıklarımızla buluşturduğu için ayrı bir işleve de sahipler. Bir arada olmanın getirdiği o çok sesliliğin heyecan verici bir tarafı var çünkü kesinlikle. 4-5-6 Kasım tarihlerinde YapıKredi bomontiada’da ücretsiz olarak gerçekleşecek Beats by Girlz Türkiye Festivali tam da buradan yola çıkıyor işte. Müzik ile teknolojinin birleştiği bu festival, katılımcıların birlikte eğlendiği ama ayrıca atölyelerden konuşmalara, pek çok farklı konuda deneyimlerini de aktardığı bir platforma da dönüşecek.

#BuFestivalBizim diyerek üç günlük dolu dolu bir program yaratan Beats by Girlz Türkiye Festivali, müzikte ve teknolojide toplumsal cinsiyet eşitliğini merkezine alan Beats by Girlz Türkiye’nin en taze projelerinden biri. Daha öncesinde ‘‘Benim Şehrim Benim Sesim’’ diyerek Türkiye’yi dolaşan ve Türkiye’deki kadın müzisyenlerin özgün seslerini tüm dünyaya duyuracak bir projeye imza atan Beats by Girlz Türkiye ekibi, geçen yılki lansmanlarının ardından genç kadın müzisyenlerle güçlerini birleştirmeye devam etmiş, pek çok farklı eğitim ve etkinliklerle attığı adımları daha da güçlendirmişti.

Bu seneki festival ise sadece Türkiye’deki müzik ve teknoloji alanlarındaki yaratıcı isimleri bir araya getirmekle kalmıyor; dünya çapında tanınan müzisyen ve DJ’leri de bu üç günlük programına katıyor; atölye, konuşma ve forumlarıyla yerel sahnenin yaratıcı kadınlarını buluşturan bir platforma da dönüşüyor. Müzik ve teknoloji alemlerinin tüm o gürültülerinden uzakta, herkesin sesinin eşit duyulduğu ve içinde daha da güçleneceğimiz bir platform…

Müzik ile teknolojinin kesiştiği yerde

Teknolojinin sunduğu çözümler yaşadığımız dünyayı dönüştürüp geliştirirken kreatif endüstrilerin de pek çok anlamda önünü açıyor. Mesela kadın müzisyenlere, özellikle üretimlerine bağımsız olarak devam etmek isteyenlere farklı imkanlar sunarak, onların türlü hegemonyalardan uzakta üretim yapmalarına olanak sağlıyor. ‘‘Teknolojiye sadece prodüksiyon teknolojileri olarak değil, medya olarak, bilgiye ulaşma yolları olarak da bakmak lazım’’ diyor festivalin konuklarından Nilipek. ‘‘Sonuçta ben genç bir kadın olarak istediğim müziği istediğim şekilde 30 sene önce de yapabilir miydim? Bu kadar her köşesini kontrol etmeye çalışabilir miydim? Emin değilim açıkçası. Özellikle stüdyo ortamlarında kadınların var olamamış olmalarıyla ilgili pek çok araştırma var. Aslında medya ve teknoloji bunu açmış oldu. Artık bilgiye de çok rahat ulaşabiliyoruz. Bir şeyleri kendimiz yani birinin çırağı olmak zorunda, birine kendimizi kabul ettirmek zorunda değiliz artık.’’ Bu noktada Beats by Girlz Türkiye Festivali sadece çözüm sunmakla kalmayıp yeni teknolojilere yol açarak çözümün ta kendisi olabilecek adımlar da atıyor. Mesela Festival bünyesindeki Ideathon, kreatif endüstriler için yeni fikirlerin tasarlanacağı bir bölüm olacak ve pek çok farklı yaratıcıyı yan yana getirecek.

Festivaller, özgürleştirici alanlar

Günümüz dünyasında NFT’lerin yükselişiyle birlikte sanat ve teknoloji arasındaki o karşılıklı bağ her zamankinden daha büyük bir merak konusu. Bu bağlamda Web 2.0’dan Web 3.0’ye yaratıcılık ve teknoloji birlikteliğini oyuncu ve ressam Gözde Mutluer ile müzisyen Simge Pınar’ın deneyimleri üzerinden dinleyeceğiz.‘‘Günümüzde hem yapay zeka hem de blockchain teknolojileri ile beraber aslında hem görsel sanatçılara hem müzisyenlere çok fazla kapılar açıldığını ve daha bu kapıların yeni yeni aralandığını biliyorum. Dolayısıyla burada çok daha aktif, özgür ve daha hayal etme odaklı ilerleyebiliriz diye düşünüyorum bunlar vesilesiyle’’ diyor Gözde. ‘‘Festivaller hep çok özgürleştirici, kendini bulduğun, ‘toplum normlarına göre davranmasa’ da olur dediğin ve aslında kendi içindeki potansiyelini keşfettiğin yerler. Dolayısıyla da çok özeller.’’

Festivalin en genç isimlerinden biri de müzisyen Dilhan Şeşen. O da şu şekilde anlatıyor festival öncesi hislerini: ‘‘Daha önce katıldığım festivallerden farklı olarak bu organizasyonu kadınlar düzenliyor. Dolayısıyla daha önce deneyimlemediğim bir durum’’. Belli normlardan, kalıplardan, önyargılardan bağımsız bir alan açıyor olması Beats by Girlz Türkiye Festivali’ni de ayrı ve heyecan verici bir yerde konumlandırıyor gerçekten.

 

26 Eylül’de YapıKredi bomontiada’daki Babylon’da gerçekleşen lansman partisinde ise festival direktörü Beril Sarıaltun üç gün boyunca sürecek festivalin programından belli olan detayları paylaştı, kalp atışlarımızı hızlandırdı.

Buyurun, bir de buradan bakın:

KONSERLER VE DJ PERFORMANSLARI

4 Kasım #beatsopening: Melike Şahin

DJ Jilet Sebahat

5 Kasım #localbeats: Yerli müzik sahnesinin kadın müzisyenlerini birlikte göreceğimiz bu konseptte Duygu Soylu, Dilhan Şeşen, Simge Pınar, Ceren Gündoğdu, Seda Erciyes ve Rewşan Çeliker gibi isimler sahne alacak. Elif Dikeç’in müzik yönetmenliğinde gerçekleşecek konserde orkestrada Nihal Saruhanlı, Yasemin Özler, Seda Kireççi, İpek Ektaş yer alacak. 

5 Kasım: DJ Jamz Supernova
5-6 Kasım: BBGzpresents Keşif Sahnesi: Bu bölümde Damla Durakçay, Bîdar gibi müzik kariyerlerinin başındaki genç kadın sanatçılar sahne alacaklar.

ATÖLYELER

Festivalin #birlikte seçkisinin bir parçası olan ve ücretsiz düzenlenecek olan atölyeler genç kadınların istek ve ihtiyaçlarına göre belirlendi. Atölyelerin içerikleri arasında müzikten kodlamaya, fotoğrafçılıktan DJliğe çeşitli konu başlıkları yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de yerli sahnenin yaratıcı kadınlarını, yeni jenerasyon müzisyenlerle buluşturan feedback buluşmaları da olacak.

DJ Jamz Supernova ile DJ’lik Atölyesi

Sisterslab ile Kodlama Atölyesi
Dilan Bozyel ile Fotoğrafçılık Atölyesi

Güneş Özgeç ile Feedback Session

Mine Erkaya ile Dolby Atmos ile Ses Miksajı Atölyesi

Ufuk Önen ile Miksin 3 Boyutu Atölyesi

Ufuk Önen ve Aycan Yücel ile Görsel Medyanın Görünmez Kahramanı: Ses

Esin Aydıngöz ile Film Müziği Atölyesi

 

KONUŞMALAR

Festivalin #birlikte seçkisinin bir başka parçası ise konuşmalar. Festival katılımcılarını bir araya getirerek ilham verici ve yenilikçi bir paylaşım alanı yaratma hedefiyle yola çıkan konuşmalar, festival kapsamında ücretsiz olarak düzenlenecek.

Teknolojide Fark Yaratanlar

Itır Erhart moderatörlüğünde UP School, İstanbul Blockchain Women

Farklı Mecralarda İçerik Üretmek

Mental Klitoris – Hazal Sipahi moderatörlüğünde Şokopop (Ekim Acun) ve Sude Belkıs

“Bağımsız Müzisyenlik Mümkün Mü Dersiniz?”

Artemis Günebakanlı moderatörlüğünde Nilipek, Olta Dayanışma, Yazın Kaçan 

A Global Look At Gender Equality In the Music Industry

Beats By Girlzden Erin Barra, ve Saffron Music’ten Lizzy Ellis

 

ÖZEL PROJELER: IDEATHON, BENİM ŞEHRİM BENİM SESİM ve FEST-DIGITAL

British Council Türkiye iş birliğinde ilk kez geçtiğimiz dönemde hayata geçirilen ve aynı adlı bir albümle ve belgeselle tüm dijital müzik platformlarında paylaşılan “Benim Şehrim Benim Sesim” projesi Beats By Girlz Türkiye Festivali ile birlikte tekrar şehre dönüyor. Türkiye’nin farklı yerlerinden kadınların yaşadıkları şehirleri müzikleriyle yorumladıkları albümle Birleşik Krallık ve Türkiye’de çok ses getiren projeye ikinci edisyonunda, Birleşik Krallık’tan Saffron Records eşlik ediyor.

Bambaşka müzikal deneyimlere sahip genç kadınları bir araya getiren bu projenin ikinci edisyonunun başvuruları 26 Eylül-18 Ekim tarihleri arasında British Council Türkiye ve Beats By Girlz Türkiye web siteleri üzerinden yapılabilir. Seçilen isimler 27 Ekim’de açıklanacak ve ilk buluşma festivalde gerçekleşecek.

Teknolojinin sunduğu çözümler yaşadığımız dünyayı dönüştürüp geliştirirken kreatif endüstrilerin de pek çok alanda önünü açıyor. Hatta bu endüstriler çözümlerin yaratılmasında bizzat rol oynuyor. Festivaldeki bir diğer özel projelerden Ideathon, 5-6 Kasım tarihlerinde #birlikte çözüm üretme hedefiyle yola çıkacak.

Özel projelerden Fest-Digital başlığı altında İstanbul Blokchain Women içerik ortaklığıyla NFT sergisi, Gözde Mutluer‘in öncülüğünde kurulan Disyon projesi kapsamındaki sanatçıların eserlerinden oluşan bir seçki ve İstanbul Nightlife Projesi özel sergisi yer alacak.

 

FORUMLAR

Müzik Eğitiminde Yaşadıklarımız

Moderasyon: Evrim Hikmet Öğüt, Bîdar

Sektörde Nasıl Tutunduk?

Moderator: Selen Gülün