David Lynch de Interpol ortaklığıyla NFT alemlerinde

Herkes oradayken, o niye başka bir yerde olsun ki?

Başa saralım.

Yıl 2011 ve Coachella Festivali. Dünya, dolayısıyla da sanatın her türü şimdikinden epeyce farklı. Sahnede Interpol var ve David Lynch ile 2008’den beri süregelen iş birlikteliklerini tam da bu noktada duyuruyorlar. Garipliklerin efendisi David Lynch, grubun Lights parçasından yola çıkarak I Touch a Red Button Man adlı bir kısa animasyon filmi hazırlamıştır ve tabii ki bu film de oldukça ”gariptir”…

Aradan 10 yıl geçti, teknolojinin sürat kazanmasıyla da neredeyse bildiğimiz her şey değişti. Onların ortaklığı ise baki diyebiliriz çünkü yeni bir iş birliği ile tekrar karşımızdalar. Daha doğrusu 10 yıl önceki iş birliklerinin farklı bir versiyonuyla… Lynch X Interpol projesinde bu sefer Lights’ın sekiz farklı ve yeni yorumunu dinliyoruz. Tabii her yoruma Lynch’in sürükleyici animasyonları eşlik ediyor ve bunların hepsi bir seri halinde NFT alemlerine taşınıyor.

Bir NFT’nin gerçekte ne olduğunu bilmeyenler için de çok kısa değinmek isteriz. Aslında buna günlerce dadandığımız bir yazımız halihazırda mevcut. Kısaca anlatmak gerekirse de bir NFT; sanat, müzik, oyun içi ögeler veya videolardan oluşan ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere gerçek dünyadaki bir nesneyi temsil eden benzersiz bir dijital varlık. Buradaki en önemli nokta ise elbette o varlığın biricik olması. Kripto para birimine benzer şekilde, çevrimiçi olarak alınıp satılıyor ve diğer birçok kripto biçimiyle aynı şifreleme yazılımıyla kodlanmakta. En dikkat çekici ve kendine has yanı ise “takas edilemeyen jetonlar” olarak anılması. Yani, malum ekonomi dünyasında, değiştirilebilir bir varlık, örneğin para gibi, kolayca değiştirilebilen bir şey ya, NFT’ler söz konusu olduğunda işte bu imkansız. Bu da bu dijital varlığın başka bir şeyle değiştirilemeyen veya değiştirilemeyen benzersiz özelliklere sahip olduğu anlamına gelmekte…

Interpol’un yakıcı sesli solisti ve gitaristi ve pek çok şeyi olan Paul Banks ise şu sözlere yer veriyor; “Açıkçası Interpol olarak David Lynch’e deli oluyoruz. Bir sanat platformunda adımız onunkiyle yan yana geleceği için göklere uçtuk sevinçten. Fikrimizi sorarsanız, dijital sanatın giderek ilerlediğini ve tüm bu eserlerin dijital alemin sonsuzluklarında korunması gerektiğini düşünüyoruz.”

Bu yeni performansların yorumları da biraz daha farklı; Daniel Kessler piyanoya geçiyor ve her şey daha sade ve akustik bir şekilde ilerliyor. ”Daha önce hiç bu kadar dokunaklı olmamıştık” gibisinden bir açıklaması bile var Interpol’ün. Ayrıca yeni bir Interpol albümünün yolda olduğu haberi de geldi ama henüz yine de çok heyecanlanmamakta fayda var çünkü çıkışı muhtemelen Eylül 2022’yi bulacak.

Etherum kullanılarak yapılan bu NFT’lerin sinema ve müzik tarihinin eserlerini sonsuza dek yaşatabileceğini söyleyen, projenin arkasındaki HIFI Labs’in Crypto & Prouduct başkanı Jack Spallone da şu sözleri ekliyor; “David Lynch kariyeri boyunca sinema sanatının ve kurgunun zorladı hep; eserleriyle şimdi de blockchain’in kalıcı evrenine doğru uzanıyor.” Yani David Lynch gibi yeniliklerin peşinden koşan bir ustaya da bu yakışırdı zaten.

Lynch x Interpol ‘online’ müzayedesi 9 Kasım’a kadar açık olacak, göz atmak isteyenlere duyurulur. Online müzayedeler yani açık artırmalar aslında pandemiyle birlikte asıl yükselişine geçmişti ve üretici-galeri-alıcı arasındaki ilişki iyice sanal ortamlara taşınmıştı ama NFT’lerin popülerliği bu süreci daha da farklı bir hale getirdi.

En son Hiscox Online Art Trade Raporu NFT sanat satışlarının bu yıl şimdiye kadar 3,5 milyar dolara ulaştığını duyurmuş. Elbette, pazar hâlâ değişken, şüpheciler de durumun bir balon olduğunu söylemeye devam etmekte. Ancak ArtTactic ile ortaklaşa hazırlanan Hiscox Online Art Trade Report 2021’e göre, NFT satışları 2021’in ilk yarısında 6,8 milyar dolara ulaşmış durumda ve bu yılın sonunda 13,5 milyar dolara ulaşabileceği konuşuluyor.

Raporda ayrıca; “Sanatın kendisi eleştirmenler tarafından önemsiz olarak algılansa da benzersizlik, mülkiyet, oyun ve hikaye anlatıcılığı birleşince, yeni nesil koleksiyonerler ve yatırımcılar arasında da satışlar ve spekülasyonlar körüklenmiş oluyor. Sanat ve NFT’ler kalıcıdır” diye de ekleniyor.

Hatta geçtiğimiz günlerde Adobe tarafı yeni bir sistem başlatacaklarını duyurdu ve NFT’yi satan kişinin ayrıca bunu yapan kişi olduğunu kanıtlamasına yardımcı olacak yeni bir Photoshop uygulaması geliştireceklerini söyledi. Content Credentials adı verilen bu uygulama sayesinde NFT satıcıları Adobe ID’yi kripto cüzdanlarına bağlayabilecek ve yine Content Credentials ile uyumlu NFT pazaryerlerine eser kaynağının gerçek olduğunu kanıtlayan bir tür doğrulama sertifikası gösterebilecek. OpenSea, Rarible, KnownOrigin ve SuperRare gibi NFT pazaryerlerinin Adobe’nin bu özelliğine entegre olabileceği de ayrıca belirtiliyor.

Anlayacağınız, kripto kullanımı yaygınlaşmaya devam ettikçe, sanat ve ekonomi camiasından daha nice haber gelmeye devam edecek gibi duruyor. Açık konuşmak gerekirse de NFT artık hem sanat dünyasının iletişim aracı hem de ilham kaynağı durumunda. Biraz da bu sebeple ufkumuzun açılacağı kesin. Ancak sanatın iyi ya da kötü nasıl evrimleşeceğine dair herhangi bir öngörüde bulunmak henüz çok iddialı. Bekleyip, göreceğiz…

Dadanizm sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et