Laf olsun diye Kurt Vile albümlerine dadandık

Yazı: Seden Mestan

GQ Dergisi Kurt Vile’ı yılın rockçısı seçmiş. GQ’nun “Yılın rockçısı”nı seçme kriterleri nedir bilmiyorum ama (müzik, kategoriler ve ödüller üzerine de bir diskur parçalayabilirdim aslında burada) Kurt Vile’dan bahsetmeme imkan sağladığı için çok teşekkür ediyorum kendilerine. (Blog’u açtığımızdan beri bir vesile olsa da Kurt Vile’dan bahsetsem diye bekliyordum.)

Bir kere baştan söyleyelim, kendisinin Alman besteci Kurt Weill ile bir alakası olmadığı gibi, bu ismi ona gönderme olsun diye de seçmiş değil.

Bu arada, Kurt Vile diyoruz ama kendisini Kurt Vile ve saz arkadaşları şeklinde yani Kurt Vile & the Violators diye tanıtmakta fayda var. Hatta The Violators’ın geçmişi Kurt Vile’ın ilk solo albümünden de öncesine dayanır ama piyango Kurt’e vurmuş anlaşılan.

Kurt Vile’ın The Violators’dan Adam Granduciel’i yanına katarak evde kaydettiği ilk albümü Constant Hitmaker’dan bir parça mesela şöyle. (Bu arada dinledikten sonra albümün adındaki ironiyi damarlarınızda hissedeceğinize eminim.)

Space Forklift (İşte başta böyle hülyalı parçalar yapıyordu Kurt, merak etmeyin sonrası tam gaz rock n roll olacak.)

Bu da yine aynı yöntemlerle yayınladığı ikinci albümü “God is Saying this to You”dan bir parça: “Beach On the Moon” (Bu adamı seviyorum!)

Sonrasında, Kurt Vile işleri büyüttü, eteğindeki tüm cevherleri topladı ve ona şimdiki popülerliğini getirecek “Childish Prodigy” albümünü çıkardı. (Bence son 10 yılın en iyi albümü, net!)Bu arada o tarihlerde Kurt Vile için açılmış bir Wikipedia sayfası yoktu. Az önce bir baktım, Türkçe bile var adam Wikipedia’da… Helal!

Hunchback (İşte gerçek rock n roll!)

Bu albümü çok sevdiğim için bir şarkı daha gelsin: “Dead Alive” (Sözleri muhteşem, bıkkınlık halini bu kadar iyi anlatabilen çok az şarkı var. Adam “fazla uzatma ve bana kazak ör” diyor.)

2010 yılında Kurt Vile Holding işleri büyütünce (zaten “Childish Prodigy” zamanı Matador Records ile anlaşıp el sıkışmışlardı) tam teçhizatlı bir stüdyoya girip “Smoke Ring for My Halo” albümünü kaydetmişti. Bundan sonra Kurt Vile and the Violators’ın müziği de daha gür ve temiz bir hal aldı. bkz.:

Veeee geldik en son albüme… (Arada bu adamlar 2009’da “The Hunchback”, 2010 yılında  “Square Shells”, 2011’de de “So Outta Reach” EP’lerini yayınladılar ama sayfayı videolarla şişirmemek için şimdilik geçiyoruz onları.)

Ben bu kadar büyük (ne kadar?) bir Kurt Vile hayranı olmama rağmen bu albüme ilk anda hiç ısınamamıştım hatta arkasından atıp tutuyordum. 3. kez dinlediğimde işler tamamen değişti ve en çok dinlediğim Kurt Vile albümü haline geldi. Stüdyo kayıtlarının getirdiği temiz sesler bu albümde de mevcut. Haliyle Kurt Vile’ın lo-fi hallerine hastaysanız önce bir yadırgıyorsunuz ama fazla kayıtsız kalmanız mümkün değil. Albümün adı “Wakin on a Pretty Daze” bu arada.

Tüm albüme bayılıyorum ama en çok da buna:

2011’de Bant Mag. Kurt Vile’ı The Violators ile birlikte İstanbul’a getirmişti. O konserden kalma kendisiyle yanak yanağa çekilmiş bir fotoğrafımız var, çok da şeker ama özel hayatımı buralarda sergileyecek değilim!

Ama GQ şöyle bir ıslak saçlı karizma abi fotoğrafını koymuş…

tumblr_mw7sfhNta11rs99d6o1_1280