
Hollywood’a Neler Oluyor: Yapay zeka, grev ve birlikler arasındaki ‘‘müsibetler’’
İhtişamlı filmleriyle dünya sinema pazarını domine eden Hollywood’da her zamanki gibi ses getiren olaylar devam ediyor. Mayıs ayında, yaklaşık 11.500 yazarı temsil eden Amerika Yazarlar Birliği (The Writers Guild of America) maddi gelirlerinin her sene daha fazla düştüğü ve bir güvenceleri olmadığı gerekçesiyle greve gitmişti. Temmuz ayında ise diğer sinema emekçilerinin de şikayetlerini dile getirmek üzere oyuncular birliği (SAG-AFTRA) de bu greve destek vermeye başlamıştı. Hollywood sermayedarları için olağanüstü kesinti yaratan bu geniş çaplı grev sebebiyle Emmy ödül töreni ertelenirken Venedik Film Festivali’neyse beklenilenden daha az bir katılım gerçekleşti. Bunun dışında senaristi grevde olduğu için ertelenen yapımlar da oldu. Geçtiğimiz sezonun en başarılı dizisi The Last of Us’tan tutun Stranger Things, Handmaid’s Tale ve hatta gece sunulan “talk show” kategorisindeki komedi programları olan The Late Show’lar bile ertelendi. Tüm bunlar marketi alt üst ederken yapay zeka kullanımı hatta sektör üzerindeki tehditi üstüne konuşulurken geçtiğimiz ay başka bir yazarlar topluluğunun açık bir şekilde ChatGPT’yi dava ettikleri haberi gündeme düştü. Üstelik bu yazarlar arasında herkesin bayıldığı George R. R. Martin de mevcut. Gelin hep birlikte bu karman çorman olmuş Hollywood piyasasına dadanalım!
Okuma önerisi – İş, aş, emek: Hollywood düşük maaşa karşı grevde ahali!
Ortalık böyle yangın yeriyken Sinema ve Televizyon Yapımcıları İttifakı’ndan (AMPTP) ılımlı bir adım gelmesiyle senaristler bir ittifaka vardıklarını bildirdiler. Birlikten yapılan açıklamada, sendika liderlerinin “oybirliğiyle yasaklama kararının kaldırılması ve grevin sona erdirilmesi yönünde oy kullandıkları” belirtildi. Bu sayede yayına bir daha ne zaman girecekleri belli olmayan yapımlara senaristleri teker teker geri dönmeye başladılar. Fakat ortada bir başka konu daha mevcut: yazarlar ChatGPT gibi araçların sadece araştırmaya yardımcı olmak ya da senaryo fikirlerini kolaylaştırmak için kullanılmasını ve yazarların yerini tamamen almamasını istiyor. 2023 yılını yavaş yavaş terk ederken yapay zekanın nelere kadir olduğuna hepimiz az çok aşina olduk artık. Robot şeklinde materyalleşip konuşanı da mevcut, reklam senaryosu üreteni de. Tüm bu I, Robot dünyasına ait gelişmeler ve gidişat bazılarınızı korkutmayı başarırken bazılarını da sevindirebilir. Fazla bilimkurgu izleyen ve okuyan kitledenseniz, tanıklık ettiğimiz gelişmeler içinizi pek rahatlatmıyordur tabii ki. Wall-E’den tutun A.I. filmine kadar bu külliyata hakim olanlar elini kaldırabilir mi? Geçtiğimiz senede özellikle makale yazımı ve fikir beyanına dayalı olan ürünlerin özgünlüğünü tehdit altına alan bir yenilik olan ChatGPT hayatımıza giriş yaptı. Ama ne giriş. Makalelerin özgünlüğünü denetleyen mekanizmalara yapay zeka ürün olup olmadığı filtresi eklendi ve çoğu üniversitede yapay zeka kullanımı intihal olarak sayılmaya başlandı. Akademik hayatı çoktan etkilemiş olan bu gelişme şimdi sanat alanına da giriş yapmış bulunmakta. George R. R. Martin’in de içinde bulunduğu 17 kişilik yazar topluluğu ChatGPT’ye karşı hukuken kozlarını paylaşacaklar gibi gözüküyor.
Okuma önerisi – Hollywood’u greve götüren çatışma: Yapay zekanın sinema sektörüne etkileri
New York temelli, en eski ve en köklü yazar meslek örgütü olan “Authors Guild”, yapay zekayı “davacıların haklarının aleni ve zararlı bir şekilde ihlal edilmesi,” sebebiyle dava etmeye karar vermiş. ChatGPT’nin, “Kitlesel ölçekte sistematik hırsızlık,” olduğunu söylüyorlar. Özellikle korsan e-kitap sitelerinden yararlanıldığı iddia ediliyor. Telif hakkıyla korunan eserleri kullanmak için makul bir lisans ücreti ödenmesi gerektiğini de ekliyorlar. Davanın bir parçası olan Yazarlar Birliği Başkanı Maya Shanbhag Lang, Variety’ye yaptığı açıklamada, “Bu dava, yazarları OpenAI ve diğer üretici yapay zekaların hırsızlığına karşı koruma mücadelemizin sadece başlangıcıdır” dedi. “Müthiş bir hukuk ekibini de içeren kadromuz telif hakları hukuku konusunda uzmanlığa sahiptir. Tüm bunları söylemek için söylüyorum: Bu davayı hafife almıyoruz. Savaşmak için buradayız” şeklinde bir açıklama da yaptı.
Bu haliyle bakıldığında, AMPTP yazarlarla işi tatlıya bağlamayı başarmış gibi gözükebilir. Her şeye rağmen devam eden bir grev söz konusu ve de yapay zekanın marketteki varlığını da unutmamak gerek. OpenAI ve türevleri konusunda özgün içeriklerin korsan bir şekilde yayılması konusu da en majör problemlerden biri. Telifi koruyabilmek ve emek hırsızlığına girmeden, bu aracı gerçekten yararlı bir şekilde, sadece araştırma temelli kullanmak sağlıklı olacaktır. Fakat başka bir açıdan bakıldığında, bu yapay zekaların kapasitelerini oldukça sınırlandırıp belki de küçük de olsa bir korkuyla minimal bir kısmı kullanıma açmak demek olabilir. Sadece geniş havuz içerisinde oldukça hızlı bir şekilde bilgiye ulaşan bir araç değil de sanatı icra etmeye başlayan bir rakip olarak düşündüğümüzde işler başka bir boyuta ulaşır gibi gözüküyor. Sonuçta bir bağlam verildiğinde yağlı boya tablosu şeklinde imajlar yaratan ve yine bağlam verildiğinde reklam filmi çıkartabilen bir işlemden bahsediyoruz. Şu an bağlam verilmesi, yani insanlarda kendiliğinden olan düşünce ve ilham alma durumu yapay zekaya dıştan verildiğinde bunları gerçekleştirebiliyor. Hâlâ insan yapımı ve insan gücünün olmazsa olmaz bir durumda olduğu bir durum mevcut fakat birkaç yıl sonra belki de dışarıdan bağlam ya da konu almaya gerek bile duymayabilirler, kim bilir.