Çok ama öz: Karaköy Çorba Evi

Her gün 21 çeşit çorbadan bahsediyorum. 21!

İnsanlar 21 gün şekersiz beslenme kürü yaparken benim de Karaköy Çorba Evi’ni (eski adıyla Hebun) denedikten sonra 21 gün çorba kürü yapasım geldi.

Aya Nikola Kilisesi’nin içinde bulunan Karaköy Çorba Evi, ilk bakışta tarihi gibi dursa da aslında 2011 senesinde sulu yemek servisi yaparak yola çıkmış, ardından lezzetli çorbalarında uzmanlaşıp sadece çorba evi olarak faaliyetlerine devam etmiş.

Giderek karmaşık bir hal alan şu dünyada sadeleşmek ve tek bir konuda uzmanlaşmak ne de güzel aslında. Mekanları birbirlerinden ayıran da bu uzmanlaşma bence. Sadece çorba içmeye geliyor insanlar ve çorbalarını içip kalkıyor; böyle bir döngü var. Üstelik her gün 24 saat açık. “Öyle ana yemeksiz sadece çorba olan mekan mı “olurmuş dediğinizi duyar gibiyim. Aslında özellikle İstanbul’da, yeme-içme sektöründeki son akımları düşünürsek sadece hamburger, lokma, kruvasan, cheesecake’in ön planda olduğu mekanlar çıkıyor karşımıza. Mesela Zula’ya hamburger, B Blok’a San Sebastian cheesecake, Lokmata’ya çikolatalı lokma, Kruvasan (adı üstünde) ve Brekki’ye kruvasan yemeğe gitmiyor muyuz? Yeni açılan mekanlar da bu uzmanlaşma etrafında evriliyor ve menüsünü tek bir çeşit üzerinden zenginleştiren yerlerin giderek artıyor.

Karaköy Çorba Evi’ne gelince; burada kelle paça, yuvalama, analı kızlı, etli düğün gibi geleneksel çorbaların yanı sıra balkabağı, mantar, mısır, brokoli gibi modern tarifler de bulunuyor. Şahsen az porsiyonlarda aldığım mantar ve bakliyat çorbalarını içerken yanımdakinin mercimeğine, domates çorbasına da dadandım. Favorim bakliyat çorbasıydı; hem doyurucu hem de leziz…

Çorba fiyatları ortalama 10 TL ki az porsiyon ile başlamanızı ardından doymazsanız farklı lezzetleri deneyimlemenizi tavsiye ederim.

Bu soğuk kış günlerinde yolunuz Karaköy’e düşerse sıcak bir çorbayı es geçmeyin.

Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Mumhane Cd. No:35, Beyoğlu, İstanbul